La sfârșit de săptămână, la lacul Ianculești va fi organizată o acțiune de capturare a exemplarelor mari de somn. Mai mulți pescari cu experiență au fost invitați să curețe lacul de somnii giganți, adevărați monștri, care fac prăpăd în rândul crapilor cu care lacul este populat periodic. Pescarii norocoși vor putea duce acasă somnii capturați. Acțiunea va debuta vineri, 30 septembrie 2016, de la ora 17.00.

În ultimii ani, somnii s-au înmulțit peste măsură în lacul de la Ianculești. La acest lucru a contribuit și faptul că aproape toți pescarii care vin la acest lac dau la crap sau la amur. Foarte puțin sunt cei care pescuiesc la somn.

”În lacul de la Ianculești există cel puțin patru sau cinci exemplare de somn în jur de 50 de kilograme, somni care au fost văzuți de personalul care administrează lacul. Exemplare de până la 10 kilograme sunt capturate periodic de către unii pescari. Din păcate, acești somni giganți mănâncă foarte mult din peștele pașnic cu care populăm periodic lacul Ianculești”, ne-a declarat consilierul Leitner Robert.

”La sfârșit de săptămână vom organiza o acțiune pentru a scoate din lac acești somni foarte mari. Am invitat mai mulți pescari cu experiență în pescuitul la somn. Fiecare va putea folosi tehnica de pescuit care îi convine. Sperăm că acțiunea noastră se va bucura de succes și vom reuși să mai rărim populația de somn din lac. Recompensa pescarilor va fi faptul că vor putea duce acasă exemplarele capturate. Inițial, am vrut să scoatem somnii cu plasa, dar am renunțat la această idee pentru a nu răni crapii și ceilalți pești din baltă”, a adăugat Leitner Robert.

Somnul (Silurus glanis) este o specie de pește răpitor de talie mare din familia Siluridae. Somnul trăiește frecvent în bălți, lacuri, pe cursul inferior al fluviilor mai mari. În medie somnul are o lungime de 2 m, putând însă atinge o lungime de 3 m și o greutate de 150 kg. Acest pește Somnul este activ mai ales noaptea, vânând în apele tulburi când temperatura apei este peste 4 – 7 °C. Hrana lui constă mai ales din pești și raci, dar poate ataca și păsări acvatice sau mamifere tinere. Animalele adulte duc în general o viață solitară. Interesant este faptul că somnul poate depăși vârsta 80 de ani.