Deși i s-a solicitat un punct de vedere înainte de publicarea de către Opinie de Carei a articolului intitulat ”Acuzații grave de abuz în serviciu, demontate de Poliție și Parchet”, stimatei jurnaliste Daniela Ciută nu i-au fost suficiente 17 ore pentru a-l formula. În schimb, la două zile de la apariția articolului ne-a trimis un drept la replică de câteva ori mai lung decât materialul publicat, material în care nu i s-a adus absolut nicio acuzație. Publicăm interminabilul drept la replică remis de consacrata jurnalistă Daniela Ciută în forma în care l-am primit, fără să operăm nicio corectură.

drept-la-replica

Drept la Replică

Luni după masă am primit de la finul primarului Kovacs, cetățeanul Szasz Lorant, atât pe adresa redacției cât și pe cea personală următorul mail…..

Distinsă jurnalistă consacrată Daniela Ciută,

vă solicit o poziţie vizavi de faptul că, după aproape trei ani de cercetări, care au presupus muncă intensă şi fără folos din partea unor poliţişti şi procurori, plătiţi din bani publici, precum şi audierea mai multor persoane nevinovate, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea a clasat dosarul 393/P/2013, întocmit ca urmare a unei autosesizări pe maginea unui articol publicat de dumneavoastră în Buletin de Carei şi ca urmare a unui denunţ depus tot de dumneavoastră la DNA. Am solicitat o părere şi din partea primarului Eugen Kovacs, cel pe care l-aţi denunţat, iar acum vă solicit şi dumneavoastră un punct de vedere. Aş mai dori să vă întreb dacă aţi mai depus şi alte denunţuri penale la fel de întemeiate în ultimii ani? Articolul va fi postat mâine dimineaţă, la orele 10.00, aşa că vă rog să-mi transmiteţi până atunci un punct de vedere pe adresa mea de email, de pe care v-am transmis de altfel actuala solicitare. În cazul în care nu îmi transmiteţi punctul dumneavoastră de vedere, voi face menţiunea că l-am solicitat, dar nu l-am primit.

Vă ataşez şi propunerea de clasare în dosarul 393/P/2013.

Vă mulţumesc anticipat pentru disponibilitate.

Cu respect,

Szasz Lorand, proprietarul portalului Opinie de Carei

Dacă ar fi să iau în considerare răspunsul la solicitarea de acum câteva luni adresată directorului pe atunci al cotidianulul județean Gazeta de Nord-Vest , care arată astfel,

,,Îmi puteți preciza totuși în ce calitate ați înaintat această solicitare și în ce termeni ar trebui să vă răspund?,, aș putea să emit o poziție similară dar cel afectat de lipsa de informație ar fi cititorul.

În materialul ,,Acuzatii grave de abuz în serviciu demontate de Politie si Parchet,, mie mi se solicită o poziție , primarului o părere, iar revenind la mine , se cere un punct de vedere.

Ce doriți să insinuați prin afirmația că ,,după aproape 3 ani de cercetări care au presupus muncă intensă aceasta a fost fără folos din partea unor politiști și procurori plătiți din bani publici?

Adică după atâta amar de vreme și muncă, destinația sutelor de arbori tăiați va rămâne o totală necunoscută de parcă miile de metri cubi de material lemnos rezultat s-ar fi evaporat în aer? Aceste cantități apreciabile de material lemons au putut fi transportate în totală clandestinitate fără ca cineva să vadă ceva sau să audă vreun gater duduind? Se pare că Da și este destul de ciudat pentru un oraș unde există camere video de supraveghere la fiecare ieșire din oraș , camere ce nu au ,,ajutat,, nici în cazul disparițiilor de bunuri din curtea casei familiei Ciută.

Urmărind datele din Referatul întocmit de către inspectorul principal Bogdan Dana, pe care le dețineți și pe care le-ați trimis pe adresa redacției Buletin de Carei, data la care a fost emis Referatul este septembrie 2015 iar articolul apărut în Buletin de Carei supus cercetării datează din martie 2013.

Acesta este articolul de la care s-a sesizat Poliția Municipiului Carei.

Dati click pe link

http://www.buletindecarei.ro/2013/09/primaria-carei-a-achitat-lucrari-din-zona-monumentului-cu-18-zile-mai-devreme-decat-le-a-receptionat.html

Sincer, nici eu nu înțeleg de ce a durat atât de mult cercetarea pentru că actele sunt deosebit de clare și se află la sediul Primăriei Carei la fel cum parcul pentru care se cerea aprobare de a fi realizat se află în centrul oraşului de peste 50 de ani.

Scrie foarte clar în articol că executantului i s-a plătit suma de 798.797,40 lei la 2 luni de la eliberarea autorizației cu nr 126, eliberată de mun. Carei la data de 25.09.2012, SUMĂ ce reprezintă mai exact 64,68% din valoarea contractului în cuantum de 1.235.008,01 lei, și nu cum greșit se scrie în Referatul cu propunere de casare unde valoarea totală a proiectului apare ca fiind 1.044.669,22 lei.

Dovada că lucrările erau la început sunt imaginile, adică pozele din data de 1 martie 2013, de la sărbătoarea Centenarului Gheza Vida din jurul Monumentului Ostașului Român.

http://www.buletindecarei.ro/2013/03/sute-de-careieni-la-centenarul-gheza-vida.html

http://www.buletindecarei.ro/2013/02/primaria-carei-in-asteptarea-oaspetilor.html

În articol am specificat și despre calitatea îndoielnică a lucrărilor efectuate de executant.

Urmăriţi vă rog imaginea din care reiese că s-a înălţat bordura pentru a putea pune dalele direct pe asfaltul existent.

Imagine Marconst monument pavaj

Aveţi curajul să solicitaţi o comisie de expertiză care să decoperteze o porțiune de dale de pe aleea din spatele monumentului și să se vadă clar că nu s-a realizat fundația prevăzută în proiect dacă tot sunteţi preocupat de derularea lucrărilor la obiectivul Realizare parc în centrul oraşului de către administraţia Kovacs?

Precizez că suport cheltuielile de decopertare și refacere. Aștept un răspuns.

De departe cea mai evidentă dovadă de intenţia ascunsă şi abuz este că prin actul adițional nr.3, s-a dispus efectuarea unei lucrări care nu are nimic în comun cu proiectul Realizare Parc în centrul mun. Carei, lucrare ce a constat în pavarea unei alei în suprafața de 660 mp la prețul de 198.284 lei plus TVA, rezultând un preț pe mp de 372,53 lei. Acesta să fie prețul pieței pentru 1 mp de pavaj?

Actul adițional a fost încheiat în data de 30 iulie 2013 iar în data de 01.08.2013 firma Marconst SRL Marghita a emis factura 551 plătită în aceeași zi prin ordinele de plată 08 și 09 semnate de primarul Kovacs.

Oare poate crede cineva că s-a făcut lucrarea în mai puțin de 2 zile? Cum se putea plăti această lucrare fără un proces verbal PV de recepție la terminarea lucrărilor ? PV de recepție la final de lucrare conform Act Adițional nr 3 este datat …19.08.2013, conform documentelor pe care le deţin.

Pentru această lucrare de pavare alee lăturalnică , care precizez încă o dată, nu face obiectul proiectului Realizare Parc în municipiul Carei, nu există hotărâre de CONSILIU LOCAL. Aștept însă să faceţi publică hotărârea de CL dacă aceasta există .

În ce privește tăierea arborilor, în referatul cu propunerile de casare, se spune clar că prin tăierea arborilor din parcul dendrologic și de pe raza mun. Carei nu se face cunoscută destinația acestora și a fost comisă infracțiune de abuz în serviciu contra intereselor publice, faptă prevăzută și pedepsită de art. 248 cod penal din 1968 cu coresp. Art. 297, alin 1 cu aplicare art 5 Cod Penal.

Să înţelegem că fapta de abuz în serviciu a fost scoasă din noul Cod Penal? Din publicarea integrală a referatului organului de cercetare aţi dorit să scoateţi în evidenţă că se pot tăia arbori de pe raza municipiului Carei fără a se face cunoscută destinaţia lor sau acest tip de acţiune este rezervat doar administraţiei Kovacs la fel cum aceiaşi administraţie poate accesa un proiect pentru realizarea unui obiectiv care deja există pe locaţia respectivă, cazul Realizare Parc în centrul oraşului ?

În anexă am ataşat documentele oficiale la care am făcut referire.

Daniela Ciută,

Proprietar societate de producţie şi administrator unic al Buletin de Carei