Trupa de actori amatori romi „Comedianţii” din Carei şi învăţătoarea Kolbaszer Erzsebet care i-a pregătit au fost invitaţi de europarlamentarul Sogor Csaba la Bruxelles. În capitala Uniunii Europene, în 8 aprilie 2017, de Ziua Internaţională a Romilor, aceştia vor pune în scenă piesa „Sărmanii flăcăi”, piesă care a repurtat un succes răsunător pe scena teatrului careian.

comedianti60

„Am deosebita plăcere să vă anună ca eu şi trupa de teatru înfiinţată de mine, „Comedianţii-Komediasok”, am avut onoarea să fim invitaţi de europarlamentarul UDMR Sogor Csaba la Bruxelles, capitala Uniunii Europene, în anul 2017 de Ziua Internaţională a Romilor, în 8 aprilie, să prezentăm tragicomedia „Sărmanii flăcăi”. I-am trezit interesul Excelenţei sale prin filmele documentare şi originalitatea piesei. Suntem foarte mândri şi sper că nu ne vom face de ruşine, căci vrem să reprezentam oraşul nostru, judeţul şi România în mod decent. Consider că este o onoare pentru comunitatea urbei noastre, o excursie de neuitat pentru aceşti copii romi dezavantajaţi, ceea ce le va marca poate viitorul, căci oricine poate face o excursie la Bruxelles, însă nu oricine poate avea norocul de a vizita acest oraş ca invitat. Mă bucur din suflet că am putut oferi copiilor, comedianţilor mei, un exemplu, acela că prin muncă şi învăţătură totul e posibil şi merită <<să fii bun>>”, se arată în mesajul transmims portalului Opinie de Carei de către învăţătoarea Kolbaszer Erzsebet.

Trupa de actori amatori romi „Comedianţii” a repurtat un deosebit succes pe scena Teatrului Municipal Carei în luna aprilie a acestui an, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, când a pus în scenă piesa „Sărmanii flăcăi”, ce suprinde modul în care au fost luaţi cu arcanul flăcăii în armata imperială austriacă, înainte de bătălia de la Waterloo.
Membrii trupei Comedianţii au fost pregătiţi de învăţătoarea Kolbaszer Erzsebet, care vrea să integreze în societate romii din Carei, în special copiii, prin intermediul teatrului. Tot învăţătoarea Kolbaszer Erzsebet este autoarea piesei de teatru „Sărmanii flăcăi”. Acţiunea piesei se joacă în Carei, personajele principale fiind romii. Mai precis flăcăii romi luaţi cu arcanul în armata imperială austriacă şi familiile lor rămase acasă. Familiile rămase în Carei aud de ororile războiului, în schimb flăcăii le trăiesc pe pielea lor. La final, unii dintre ei se întorc acasă glorioşi, dar nu vor fi cu nimic mai deosebiţi în viaţa de zi cu zi.