O anchetă derulată timp de trei ani şi jumătate, în care au fost implicaţi mai mulţi poliţişti, respectiv procurori şi au fost audiate mai multe persoane, a concluzionat că acuzaţiile de abuz în serviciu la adresa conducerii Primăriei Carei, mai precis la adresa primarului Eugen Kovacs, formulate de jurnalista Daniela Ciută, soţia fostului preşedinte al PNL Carei, Ilie Ciută, nu se confirmă. Dosarul penal a rezultat ca urmare a autosesizării Poliţiei Carei în urma unui articol publicat de jurnalista Daniela Ciută pe portalul Buletin de Carei, pe care îl şi deţine, dar şi ca urmare a unei sesizări depuse tot de Daniela Ciută la DNA Oradea.

kovacs-ciuta

Poliţiştii careieni s-au autosesizat ca urmare a publicării de către portalul Buletin de Carei în data de 12 martie 2013 a articolului intitulat “Primarul Kovacs provoacă careienii prin acţiunile sale. Sute de arbori seceraţi în ultimii ani”. Primarul Eugen Kovacs a fost, la vremea respectivă, principalul adversar politic al fostului președinte al PNL Carei, Ilie Ciută, soțul jurnalistei Daniela Ciută. Luând de bune cele scrise în articol, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Acestui dosar i s-a conexat o un alt dosar penal pentru abuz în serviciu, deschis ca urmare a sesizării depuse de Buletin de Carei, prin jurnalista Daniela Ciută, la Serviciul Teritorial Oradea al DNA. Primul dosar viza tăierile de copaci din parc, iar sesizarea depusă la DNA viza lucrările efectuate de firma Marconst SRL în cadrul proiectului intitulat “Realizare parc în municipiul Carei”.

După ce au audiat şapte martori, majoritatea angajaţi ai Primăriei Carei, procurorii au ajuns la concluzia că nu se confirmă niciuna dintre acuzaţiile de abuz în serviciu formulate de Daniela Ciută prin articolul publicat şi prin sesizarea depusă la DNA. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea a dispus clasarea cauzei penale întrucât o faptă de abuz în serviciu reclamată de Daniela Ciută nu este prevăzută de legea penală, iar cealaltă faptă de abuz în serviciu reclamată nu există.

Primarul Careiului, Eugen Kovacs, împotriva căruia au fost îndreptate acuzaţiile de abuz în serviciu, este de părere că aceasta este doar una dintre acţiunile penale neîntemeiate iniţiate de familia Ciută împotriva sa. “Este o mostră din multiplele acţiuni iniţiate de această familie (Ciută- n.r.) împotriva mea. Nu mă deranjează, pentru că m-am obişnuit să mă şicaneze, intentând tot felul de acţiuni penale sau de altă natură împotriva mea, dar mă doare faptul că dau de lucru la o grămadă de instituţii şi poartă oamenii pe drumuri pentru a da diverse declaraţii. Este dureros, dar consider că dă de gândit până când se poate merge cu asemenea minciuni? Vă garantez că aceasta este doar una dintre multiplele acţiuni împotriva mea şi a oraşului. Sunt pregătit să urmeze şi altele. Nu am de gând să fac nicio mutare împotriva nimănui, pentru că nu vreau, la rândul meu, să dau de lucru degeaba unor instituţii, procedând ca şi ei. Pur şi simplu, nu are rost”, a declarat primarul Eugen Kovacs.

Portalul Opinie de Carei a solicitat un punct de vedere jurnalistei Daniela Ciută legat de acuzaţiile grave proferate la adresa primarului Eugen Kovacs, care au fost infirmate de instituţiile abilitate ale statului. Consacrata jurnalistă a refuzat să răspundă solicitării portalului Opinie de Carei, transmisă pe e-mail în cursul zilei de 26 septembrie 2016, la ora 17.00.

Prezentăm în continuare propunerea de clasare a dosarului penal 393/P/2013 formulată de Poliţia Carei în 2 septembrie 2015, propunere ce a fost însuşită de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea în cursul acestei luni, dând soluţia de clasare a dosarului în cauză. Autorul sesizărilor, jurnalista Daniela Ciută, are la dispoziţie 20 de zile pentru a ataca soluţia de clasare.