Şoc şi groază în rândul moţilor din câmpie. Vicepreşedintele Asociației Foștilor Refugiați și Deportați – filiala Carei, consacrata jurnalistă Daniela Ciută, care mai deţine, pe deasupra şi funcţia de preşedinte al filialei ASTRA Carei, a reuşit performanţa de a-l boteza pe Horea, unul dintre cei trei conducători ai răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania. Într-un articol postat pe portalul Buletin de Carei, pe care îl deţine jurnalista Daniela Ciută, Horea a fost botezat “Horia” în mod repetat, în tot cuprinsul textului, dovadă că nu e vorba de o greşeală de tastare, ci mai degrabă de o gravă lacună de cultură generală.

Greşeala apare încă din titlul articolului intitulat “Refugiaţii din Horia”, postat pe portalul Buletin de Carei, deţinut tocmai de vicepreşedintele Asociației Foștilor Refugiați și Deportați filiala Carei, consacrata jurnalistă Daniela Ciută, despre a cărui vizită în satul Horea relatează articolul respectiv. La început am crezut că e vorba de o simplă greşeală de tastare, dar după ce am parcurs materialul am observat că peste tot în loc de “Horea”, cum este corect, apare numele de “Horia”.
Nu are rost să comentăm grava lacună de cultură generală venită tocmai din partea unei jurnaliste consacrate de talia Danielei Ciută, care în ultimii ani s-a erijat într-o apărătoare înfocată a moţilor din câmpie. Ciudat este faptul că aceeaşi jurnalistă consacrată deţine funcţiile de preşedinte al filialei ASTRA Carei şi de vicepreşedinte al Asociației Foștilor Refugiați și Deportați- filiala Carei, funcţii care presupun o minimă cultură generală şi o anumită pregătire intelectuală. Comic este faptul că Daniela Ciută, care obişnuieşte să pună virgulă între subiect şi predicat şi nu ştie cum se scrie corect numele lui Horea, este cea care se încăpăţânează să lase alţi jurnalişti corigenţi la Limba română. Acum a păţit-o Horea, botezat “Horia”. Pe când urmează Cloşca şi Crişan sau, cine ştie, poate chiar Avram Iancu? Ar putea fi luate în calcul variantele Cloşica, Cloşcia, Crişian, Crişean sau Avram Eancu.
Vasile Ursu Nicola, cunoscut ca Horea, (n. 1731 la Arada, azi Horea – d. 28 februarie 1785 la Alba Iulia) a fost, alături de Ion Oargă (Cloșca) și Marcu Giurgiu (Crișan), conducătorul răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania. A fost un țăran ager la minte, care a făcut serviciul militar în Austria, unde a învățat limba germană. Horea a jucat un rol important în declanșarea revoltei din 1784. Revolta a început în satele Curechiu și Mestecăniș, extinzându-se apoi în părțile de vest ale Ardealului. Armata austriacă a înăbușit revolta, iar capii răscoalei au fost arestați, fiind trădați. Crișan s-a spânzurat în închisoarea de la Alba Iulia, iar Horea și Cloșca au fost executați public la Alba Iulia, prin frângere cu roata, la 28 februarie 1785.