Consilierul judeţean liberal Adrian Cozma reclamă faptul că locuitorii judeţului nostru plătesc cea mai scumpă apă din Nord-Vestul României, 40% din acest preţ mergând pe plata angajaţilor societăţii Apaserv Satu Mare SA. Reproducem integral comunicatul de presă transmis portalului Opinie de Carei.

adrian-cozma
Sătmărenii plătesc în mod sigur cea mai scumpă apă şi probabil cea mai proastă din punct de vedere calitativ din tot Nord-Vestul României. Mai precis, sătmărenii plătesc 7,98 lei/metru cub, din care apa potabilă costă 4,27 lei/mc, iar canalizarea costă 3,71 lei/mc. Comparativ, în județul Maramureș se plătește 6,22 lei/mc, în Cluj Napoca – 6,72 lei/mc, în Sălaj – 6,72 lei/mc, în Bihor – 6,01 lei/mc. Apa este mai ieftină până şi în judeţul învecinat Szabolcs-Szatmar-Bereg din Ungaria, cu reşedinţa la Nyiregyhaza, unde se practică preţul de 7,18 lei/mc. Acest preţ extrem de ridicat nu are nici o justificare reală în costurile de producţie. De fapt, sătmărenii plătesc un preţ atât de mare pentru a acoperi salariile angajaţilor operatorului regional de apă Apaserv Satu Mare SA. O firmă mamut, cu o organigramă umflată pe criterii politice, cuprinzând peste 460 de posturi, plină de şefi mari, şefi şi şefuţi, care nu fac altceva decât să plimbe câteva hârtii dintr-un birou în altul. Şefii sunt mai mulţi decât cei care lucrează efectiv.
Potrivit unei statistici interne, peste 40% din preţul apei perceput sătmărenilor îl constituie plata salariilor angajaţilor Apaserv. Un procent revoltător, care nu are nimic de-a face cu normalitatea. Primii 50 de angajați din fruntea Apaserv câștiga în medie 5.000 de lei brut în fiecare lună. Iar cei mai bine zece plătiţi dintre ei câștigă în jur de 10.000 de lei! O adevărată hoţie pe spinarea sătmăreanului cinstit, care îşi plăteşte la zi consumul de apă. Din aceste motive, solicit în mod public Primăriei Municipiului Satu Mare, în calitate de acţionar majoritar al operatorului regional Apaserv Satu Mare SA, să ia măsuri pentru a stopa acest jaf neruşinat la adresa tuturor locuitorilor judeţului. O organigramă ajustată în funcţie de necesităţile reale ale societăţii Apaserv Satu Mare SA, din care să fie eliminaţi directorii şi şefii inutili, numiţi pe criterii politice, ar duce la o scădere importantă a preţului apei, lucru care ar fi extrem de benefic pentru toţi locuitorii judeţului Satu Mare. În caz contrar, mă văd obligat să mă adresez organelor de reglementare în domeniu, căci acest jaf organizat trebuie stopat cât mai curând.
În încheiere, vreau să remarc faptul că, din luna decembrie a anului trecut, conducerea Apaserv Satu Mare SA nu a suflat niciun cuvânt despre eşecul implementării masterplanului de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare, în valoare de peste 100 milioane de euro. Un proiect vital pentru locuitorii judeţului Satu Mare, compromis din cauza incompetenţei angajaţilor operatorului regional de apă şi din cauza şmenurilor derulate la licitaţiile de atribuire a lucrărilor. Un eşec care ar putea costa extrem de scump locuitorii judeţului nostru, despre care nimeni nu mai vorbeşte nimic în ultima vreme. În pofida acestui eşec răsunător, salariile s-au menţinut la acelaşi nivel în cadrul societăţii Apaserv Satu Mare SA. Ca bonus al incompetenţei, pentru anul în curs a fost prevăzută o creştere salarială de circa 15%. Asta da nesimţire pe spinarea sătmărenilor!

Consilier judeţean PNL,

Adrian Cozma