Firma spaniolă Magenta și Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADR) joacă ping-pong cu varianta de ocolire a municipiului Carei. Deși până în prezent a executat 87% din centura Careiului, firma Magenta SA refuză să continue lucrările pe motiv că ar exista restanțe la plata facturilor depuse spre decontare pentru lucrările deja executate. Ba chiar mai mult, firma spaniolă solicită CNADR rezilierea contractului de execuție a investiției.

centura (1)

De cealaltă parte, CNADR susține că documentele depuse spre decontare de executantul variantei de ocolire a municipiului Carei nu sunt valabile, motiv pentru care refuză să achite facturile depuse de firma Magenta SA.

Rezilierea contractului dintre firma Magenta SA și CNADR ar provoca întârzieri foarte mari la realizarea investiției. În primul rând, CNADR ar trebui să stabilească suma pe care o mai are de achitat firmei spaniole, în funcție de prevederile contractuale, iar apoi ar trebui să reia procedurile de atribuire a lucrărilor rămase neexecutate. Cea mai simplă soluție ar constitui-o o eventuală înțelegere între firma Magenta și CNADR pentru finalizarea variantei de ocolire a municipiului Carei.

Lucrările la centura municipiului Carei au fost începute cu în vara anului 2012. Valoarea totală a lucrărilor, conform CNADR, era de 72.976.189,00 lei, din care 62.029.761,00 lei reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională (85% din valoarea totală eligibilă). Iniţial, termenul de finalizare prevăzut era 15 martie 2014. Termenul a fost decalat de mai multe ori, reprezentanţii firmei Magenta declarând în ianuarie 2016 că lucrările vor fi finalizate în prima parte a acestui an. Acum, în luna august, aceeaşi firmă nu mai vrea să finalizeze lucrările.