Prinși cu lemne furate sau fără acte

Având ca prioritate prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul silvic, poliţiştii structurilor de ordine publică au acţionat şi în cursul zilei de ieri, 25 august 2016, pe această linie, în zonele fiecăruia de responsabilitate, se arată în buletinul de presă al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Satu Mare.

lemne

În urma unei sesizări primate de la un pădurar al Ocolului Silvic Satu Mare, poliţiştii din Micula au identificat un bărbat care a tăiat fără drept mai mulţi arbori din pădurea proprietate a persoanelor fizice de pe raza comunei Micula.

Ieri, 25 august, un pădurar a sesizat poliţia cu privire la comiterea unor infracţiuni silvice, în trupul de pădure denumit Frasin, constând în aceea că persoane necunoscute au tăiat fără drept mai mulți arbori.

Poliţiştii s-au deplasat la locul indicat şi în urma verificărilor efectuate au stabilit că principalul bănuit în comiterea faptei ar fi un bărbat de 59 de ani, cu reședința în comuna Micula. Acesta ar fi tăiat și sustras fără drept 5 arbori, evaluați de personalul silvic la valoarea de 1150 lei.

Poliţiştii au întocmit dosar penal şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de tăiere ilegală şi furt de arbori.

Pe arterele de circulație din zona de responsabilitate au acționat pentru prevenirea şi combaterea transportului și comercializării ilegale de material lemons și polițiștii orașului Ardud.

Astfel, pe raza orașului a fost identificat un tânăr de 27 de ani, din comuna Hodac, județul Mureș, care oferea spre vânzare cherestea, încărcată în autoutilitara pe care o conducea.

Verificând documentele, polițiștii au constatat că avizul de însoțire a materialului lemnos nu este întocmit conform reglementărilor în vigoare iar cantitatea efectivă transportată nu corespunde cu cea din documente.

Pentru săvârșirea acestor abateri, s-a luat măsura aplicării sancțiunii contravenționale în cuantum de 3000 lei, însoțită de măsura complementară a confiscării materialului lemons transportat, respectiv 1,5 mc cherestea molid.

Poliția recomandă sătmărenilor să acorde atenție sporită în momentul în care se află în postura de a cumpăra material lemons și să verifice documentele de însoțire, ținând cont de faptul că legea interzice transportul și comercializarea materialului lemons a cărei proveniență legală nu poate fi probată sau a celui fără avize de însoțire.

Mai mult decât atât, Legea 171 din 2010, care reglementează stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, dispune la art.19, pct.1 lit. m sancționarea cu amendă a persoanelor care dețin material lemons pentru care nu pot prezenta documente de proveniență, precum și confiscarea acestuia, astfel că deținerea de către cumpărător a unui exemplar din avizul de însoțire cu care a fost transportat materialul lemons, devine obligatorie.


Lasă un răspuns