Consilierul local Ilie Ciută, secondat de soția sa, jurnalista consacrată Daniela Ciută, au aruncat în spațiul public o nouă bombă fâsâită. Invocând o situație preluată de pe site-ul Ministerului de Finanțe privind execuția bugetară, care nu cuprindea cheltuielile unităților de învățământ subordonate administrației locale, consilierul local Ilie Ciută a lansat bomba: la Primăria Carei se ține contabilitate dublă, implicând o sumă de peste 10 milioane de lei. Opinie de Carei demontează acuzațiile lui Ilie Ciută, preluate atât de prompt de soția sa în portalul de familie pe care îl deține.

ciuta

City-managerul Beko Tamas a declarat că situația prezentată consilierilor locali este cea reală și că evenutalele inexactități nu pot fi imputate administrației locale. ”Primăria Carei a depus bilanțul, respectiv contul de execuție la data de 30 iunie 2016 la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Satu Mare. Cifrele care au fost prezentate în ultima ședință a Consiliului Local sunt cele oficiale, pe care noi le-am raportat la Finanțe. Toate cifrele bat cu contul de execuție elaborat de Trezoreria Carei. Pentru datele prezentate în ședință ne asumăm răspunderea, sunt datele corecte, care reflectă exact situația economico-financiară la 30.06.2016, atât pe partea de venituri cât și pe partea de cheltuieli, fiind vizată atât de Trezorerie cât și de Finanțele Publice. În legătură cu ceea ce apare pe site-ul Ministerului de Finanțe, cei care administrează site-ul și cei care introduc datele răspund pentru aceste inexactități”, a declarat pentru Opinie de Carei city-managerul Beko Tamas.

Totul se datorează modului de organizare a noului program folosit de Ministerul Finanțelor. În situația prezentată de consilierul Ilie Ciută apar toate toate veniturile, însă la partea de cheltuieli apar doar cheltuielile aparatului Primăriei, fără cele ale unităților de învățământ. Tot pe site-ul Ministerului Finanțelor apar și conturile de execuție ale acestor unități de învățământ. Dacă ar fi avut curiozitatea să adune și aceste cheltuieli, consilierul Ilie Ciută ar fi putut constata că suma totală bate la mare fix cu cea cuprinsă în materialul prezentat consilierilor locali.

Dacă ar fi fost de bună credință, după ce a descoperit această neconcordanță de 10 milioane lei (adică 100 de miliarde în lei vechi), consilierul Ilie Ciută ar fi putut cere lămuriri de la Serviciul de contabilitate al Primăriei Carei. În mod sigur s-ar fi stabilit că respectiva neconcordanță se datorează modului de operare al programului informatic folosit de Ministerul Finanțelor.

În schimb, consilierul Ilie Ciută a preferat să iasă abia în ședință cu așa-zisa dezvăluire, lansând ideea că la Primăria Carei s-ar ține contabilitate dublă. În orice caz, trebuie să dispui de o doză mare de fantezie și să ai înclinație către teoriile conspirației ca să crezi că cineva și-ar permite să facă jonglerii financiare cu peste 10 milioane de lei din banii publici.

După cum era de așteptat, acuzațiile lansate de Ilie Ciută au fost preluate imediat de portalul Buletin de Carei, deținut de consacrata jurnalistă Daniela Ciută, nimeni altcineva decât soția consilierului local liberal, sub senzaționalul titlu ”Contabilitate dublă la Primăria Carei? Peste 10 milioane lei diferenţă între declaraţiile pentru Ministerul Finanţelor şi cele din CL. Consilierii ridică mâna fără a avea habar ce votează”. De asemenea, în cursul zilei de ieri, în articolul intitulat ”O tăcere de 10 milioane de lei. Incompetenţă sau …?” distinsa jurnalistă se lamenta pe portalul său că ceilalți jurnaliști nu au suflat un cuvânt despre ”contabilitatea dublă” a celor 10 milioane de lei. Dând dovadă de logică elementară, jurnaliștii au fost sceptici vizavi de ”dezvăluirea bombă” a consilierului Ciută. Și, în cele din urmă, au avut dreptate.

Interesantă a fost și atitudinea consilierului Ciută, care le-a cerut colegilor săi din Comisia economică să-i spună de unde apare diferența de 10 milioane lei. Potrivit legii, consilierii locali sunt egali între ei, niciunul neavând dreptul să-i tragă la răspundere pe ceilalți. Nu și în Consiliul Local Carei, unde pare să se joace interminabila piesă Albă ca Zăpada și cei 18 pitici (ceilalți consilieri locali).