Veste proastă pentru careieni. Invocând faptul că anumite lucrări nu sunt prevăzute în proiect, că exproprierile nu au fost finalizate pentru o suprafaţă de 1,2 hectare, respectiv că au apărut probleme la trecerile de înaltă şi medie tensiune, firma spaniolă Magenta SRL nu mai vrea să continue lucrările la centura municipiului Carei. Până în prezent, firma Magenta SRL a executat 87% din varianta de ocolire a Careiului.

centura
Primarul Eugen Kovacs şi viceprimarul Ludovic Keizer au solicitat miercuri, în cadrul unei întâlniri, sprijinul prefectului Radu Bud şi al preşedintelui Consiliului Judeţean Pataki Csaba. Acesta din urmă a luat legătura cu cu secretarul de stat Marcel Boloş din Ministerul Transporturilor, care încearcă să deblocheze situaţia la nivelul CNADR.
“Îmi este foarte greu să-mi închipui că noi, cu centura Careiului, suntem foarte importanţi pentru CNADR, o societate mastodont care răspunde de toate construcţiile de autostrăzi, drumuri naţionale şi drumuri de ocolire din România. Ei primesc muştruluiri în primul rând pentru că nu e gata varianta de ocolire a Bucureştiului, nu ştiu care tronson de autostradă. Sincer vorbind, suntem mult prea puţin importanţi, un fel de a cincea roată la căruţă pentru ei. Aceeaşi problemă o văd şi pentru sătmăreni. Miercuri am auzit că deputatul Andreea Paul a anunţat că, personal, a deblocat 20 milioane lei pentru începerea lucrărilor la drumul de ocolire al Sătmarului. Mai precis că în şase luni se va termina proiectarea, iar în 18 luni execuţia. Daţi-mi voie să fiu pesimist şi în această privinţă. Am ajuns în faza în care dacă cineva mă întreabă când cred că se va finaliza totuşi centura Careiului trebuie să îi răspund cinstit că nu îmi mai pot da seama. Am tot sperat că în acest an, dar nu mai sunt sigur”, a declarat primarul Eugen Kovacs.
“Nu avem altă soluţie decât să începem să facem diverse diligenţe pe lângă factorii decizionali. Am aflat că domnul secretar de stat Marcel Boloş de la Ministerul Transporturilor poate să ne ajute. Domnul preşedinte Pataki Csaba a discutat cu dânsul pentru a obţine o întrevedere, în cadrul căreia să încercăm deblocarea situaţiei”, spune primarul Eugen Kovacs.
Lucrările la centura municipiului Carei au fost începute cu în vara anului 2012. Valoarea totală a lucrărilor, conform CNADR, era de 72.976.189,00 lei, din care 62.029.761,00 lei reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională (85% din valoarea totală eligibilă). Iniţial, termenul de finalizare prevăzut era 15 martie 2014. Termenul a fost decalat de mai multe ori, reprezentanţii firmei Magenta declarând în ianuarie 2016 că lucrările vor fi finalizate în prima parte a acestui an. Acum, în luna august, aceeaşi firmă nu mai vrea să finalizeze lucrările.