Marţi, 9 august 2016, începând cu ora 18.00, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei va avea loc Recitalul de lăută şi chitară susţinut de Costin Soare. Prezentatorul evenimentului va fi Sebastian Crăciun, informează Direcţia de Cultură şi Turism Carei.

Carei

Evenimentul se desfăşoară în cadrul celei de-a patra ediţii a Turneului Naţional „Muzica în Palatele României”, în cadrul căruia Costin Soare susţine recitaluri de lăută şi chitară în palate şi castele din ţară, precum: Castelul Peleş, Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia, Castelul Strudza de la Miclăuşeni, Cetatea Făgăraşului sau Palatul Culturii din Iaşi.
Recitalul este organizat de Asociaţia Cultural-Sportivă „Pro Valores”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Carei, Direcţiei de Cultură a Municipiului Carei, Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile din sală.
Ediția a IV a a Turneului Național “Muzica în Palatele României” își continuă periplul printre bijuteriile arhitectonice, încărcate de istorie ale României ajungând marți 9 august 2016, de la ora 18, la Catelul Károlyi din Carei.
Istoria Castelului Károlyi din Carei începe în anul 1482, când Károly Laszló construia o casă întărită. Construcția a stârnit împotrivirea nobililor din comitatul Sătmar, fiind nevoie de intervenția regelui Matei Corvin pentru aplanarea conflictului. În 1592, datorită deselor incursiuni ale turcilor, Károly Mihaly ia decizia de a întări construcția existentă. Clădirea veche a fost înconjurată cu ziduri puternice, întrerupte cu bastioane, având un șanț exterior întărit cu palisade peste care trecea un singur pod suspendat. Cetatea a jucat un rol important, făcând parte din rândul marilor fortărețe de apărare a frontierei vestice a Transilvaniei. Deoarece la sfârșitul secolului al XVIII-lea cetatea nu mai juca nici un rol militar, Károly Jozsef a hotărât demolarea zidurilor și astuparea șanțurilor. Păstrând fundația și unele ziduri a fost construit un castel patrulater, cu un singur etaj. Construcția a fost terminată în anul 1794, era în stil baroc și cuprindea 20 de camere la parter, 21 la etaj și o capelă. Tot în această perioadă se formează parcul cu plante rare și se construiește un manej pentru 24 de cai. În urma cutremurului din 1834, castelul în bună parte s-a dărâmat, restaurarea fiind făcută abia între 1894-1896. Cu această ocazie castelul este mult modificat, adăugându-i-se încă un nivel la fațadă, trei turnuri mici și patru mari. Restaurarea s-a făcut în stil neogotic, condusă de arhitectul Meining Arthur ajutat de meșteri din Carei. În prezent, în castelul proaspăt renovat se află un muzeu istoric care cuprinde o expoziţie de interioare istorice specifică secolului XIX, expoziţe de istorie şi arheologie locală, expoziţie de figuri de ceară, dar şi o serie de expoziţii temporare de artă plastică.
Concertul chitaristului și luthistului Costin Soare va propune un itinerariu sonor care va porni din perioada Renașterii și va ajunge până în spațiile sonore spaniol și sud american ale secolului XX. Iubitorii artei sunetelor se vor lăsa învăluiți de armonii imaginate de: Valentin Bakfark, John Dowland, Joan Ambrosio Dalza, Isaac Albeniz, Jorge Morel, Ariel Ramirez, Agustin Barrios-Mangore, Heitor Villa-Lobos și Francisco Tárrega.
Turneul “Muzica în Palatele României”, organizat de Asociaţia Culturală “Pro Valores”, va continua apoi până pe 21 august 2016, în alte 7 spații încărcate de istorie și frumos. Turneul se va desfășura, în locuri foarte spectaculoase, care vor oferi cu prilejul turneului o nouă atracție. Aceste locuri demne de a fi promovate și prin intermediul artei sunetelor sunt: Castelul Nako din Sânnicolau Mare (miercuri 10 august 2016, ora 18), Cetatea Făgăraș (joi 11 august 2016, ora 19), Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia (duminică 14 august 2016, ora 12), Palatul Culturii din Iași (joi 18 august 2016, ora 18), Palatul Cuza din Iași – Muzeul Unirii (vineri 19 august 2016, ora 18), Palatul Sturdza de la Miclăușeni (sâmbătă 20 august 2016, ora 17) și Palatul Cuza de la Ruginoasa (duminică 21 august 2016, ora 12).