Deşi a trecut mai bine de o lună şi jumătate de la alegerile locale, scena politică la nivel judeţean devine tot mai agitată. La PSD a fost război pe faţă, la PNL un război mai discret, în timp ce la ALDE tensiunile au rămas deocamdată în sânul partidului. Singura formaţiune politică stabilă la nivelul judeţului Satu Mare este UDMR. Cel puţin în momentul de faţă.
La nivelul Organizaţiei Judeţene PSD Satu Mare tot războiul s-a dus în vederea mazilirii fostului preşedinte interimar, deputatul Octavian Petric, şi apoi a preluării controlului. În acest conflict intern a încercat să tragă sforile şi fostul preşedinte al PSD Satu Mare, Mircea Govor. Secretarul general la nivel naţional al PSD, Marian Neacşu, a tranşat în cele din urmă lucrurile. A stabilit ca doar primarul din Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, să fie singurul candidat pentru funcţia de preşedinte, scoţându-l din joc pe avocatul şi consilierul judeţean Ciprian Ardelean. Acestuia i s-a permis să candideze doar pentru funcţia de preşedinte executiv împotriva deputatului Octavian Petric, pe care l-a învins categoric. Conferinţa Judeţeană de alegeri nu a reuşit să aducă pacea în PSD Satu Mare. Organizaţia e măcinată în continuare de conflictele interne dintre diversele tabere formate în jurul lui Aurelia Fedorca, Ciprian Ardelean şi Octavian Petric. La care se mai adaugă social-democraţii rămaşi fideli lui Govor.
La PNL conflictul mocnit dintre foştii liberali şi foştii democrat-liberali a existat tot timpul. Mazilierea fostului co-preşedinte Adrian Cozma, în urma intervenţiilor repetate la secretarul general al PNL, orădeanul Ilie Bolojan, nu a făcut altceva decât să înteţească acest conflict. Intervenţiile nu i-au ajutat nici pe fostul co-preşedinte, deputatul Romeo Nicoară, şi nici pe deputatul Andreea Paul, care a şi demisionat din funcţia de vicepreşedinte la nivel naţional întrucât nu a ajuns la cârma PNL Satu Mare. Numirea lui Ioan Rus ca preşedinte şi eliminarea mai mult sau mai puţin discretă a foştilor pedelişti din Biroul Permanent Judeţean a stârnit un adevărat conflict intern. În semn de protest, toţi foştii pedelişti s-au retras din Biroul Permanent Judeţean, PNL Satu Mare intrând într-o adevărată criză. Aceste mişcări demonstrează că fuziunea în cadrul PNL nu este chiar atât de reuşită cum se lăudau unii şi alţii. Primarii, viceprimarii şi consilierii locali care îl susţin în continuare pe fostul lor lider Adrian Cozma ameninţă cu plecarea din partid.
La ALDE cresc tensiunile interne. Membrii partidului încep să-şi arate colţii către liderul lor, Adrian Ştef. Aceştia îi reproşează rezultatul extrem de slab la alegerile locale, de fapt un adevărat eşec. După ce a fost un mandat vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, iar apoi un mandat preşedinte, Adrian Ştef a reuşit să se claseze abia pe locul patru la alegerile locale, candidând pentru funcţia de primar al municipiului Satu Mare. Există deja voci în cadrul ALDE care cer mazilirea lui Ştef pentru acest eşec. Din acelaşi motiv, unii cer deja şi mazilirea fostului ministru Ovidiu Silaghi.
Deocamdată, la UDMR Satu Mare e linişte şi pace. După victoria zdrobitoare de la alegerile locale la nivelul întregului judeţ Satu Mare, nu prea există motive pentru eventuale conflicte. Însă nu este exclus ca situaţia să se schimbe în viitorul apropiat.