În timpul campaniei electorale, pe diverse pagini de Facebook şi pe diverse site-uri au apărut o serie de informaţii referitoare la preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, respectiv la adresa fostului primar al municipiului Satu Mare, Dorel Coica, care ar merita tratate cu atenţie sporită, căci ar putea exista suspiciuni de corupţie.

pupat-coica-stef-680x365

Despre Adrian Ştef a apărut o informaţie extrem de interesantă. Pe un teren din Viile Satu Mare, care apare în declaraţia sa de avere, soţia sa, Ramona Loredana Ştef, a obţinut în 2012 o finanţare nerambursabilă de 100.000 de euro în cadrul Măsurii 313 „Încurajarea activităţilor turistice”, în vederea înfiinţării pensiunii agroturistice „Primăverii”. Pensiunea a fost construită pe o stradă lăturalnică din Viile Satu Mare şi este, de fapt, o casă de vacanţă în stil mediteranean, unde nu s-a cazat niciodată niciun turist. Finanţarea europeană şi casa de vacanţă nu apar în niciuna dintre declaraţiile de avere depuse în ultimii patru ani de Adrian Ştef.
Pe terenul învecinat se înalţă o altă casă de vacanţă, construită în mod identic. Terenul este deţinut de către fostul ministru Ovidiu Silaghi. Soţia sa, Ariana Silaghi, a depus şi ea o finanţare pentru construirea unei pensiuni, tot în 2012, însă susţine pe Facebook că a renunţat la finanţare. Chiar şi aşa, casa de vacanţă nu apare în nicio declaraţie de avere depusă de deputatul Silaghi în ultimii patru ani.
Ştef a mai fost acuzat că şi-a finanţat din bani publici postul de televiziune TV1 Satu Mare, pe care l-ar deţine prin intermediari. Pe o pagină de Facebook chiar au apărut şi acte care dovedesc virarea unor sume din conturile Consiliului Judeţean în conturile firmei pe care funcţionează televiziunea. Au reapărut şi vechile acuzaţii că Ştef a dat fostei sale firme, Folda Security, contracte de pază pentru instituţii aflate în subordinea Consiliului Judeţean, lucru pentru care este de altfel cercetat de către DNA.
Fostul primar Dorel Coica a fost acuzat că a lăsat municipiul Satu Mare fără contract cadru de întreţinere a drumurilor din municipiul Satu Mare pentru următorii patru ani pentru simplul motiv că licitaţia nu a fost câştigată de firma Tehnic Asist SRL Botoşani. Deşi o firmă din Cluj a câştigat licitaţia în valoare de 32 milioane de euro, obţinând o decizie definitivă şi irevocabilă în instanţă în acest sens, primarul Coica a refuzat să semneze contractul. Îl va semna mai mult ca sigur actualul primar Kereskenyi Gabor.
Primarul Dorel Coica a mai fost acuzat că a a atribuit în mod direct firmei TAS Infra Logistic SRL Botoşani, deţinută de sora omului de afaceri Mirel Vlas, patronul Tehnic Asist SRL, construcţia a 17 parcări în cartiere, în valoare de circa un milion de euro. Potrivit legii, cele 17 parcări ar fi trebuit să fie cuprinse într-o singură lucrare şi nu ar fi putut fi încredinţate în mod direct.
Primarul Dorel Coica a mai fost acuzat că a dat dispoziţie şcolilor din subordinea Primăriei Satu Mare să încheie contracte cu Societatea Civilă Medicală Dr. Coica. De asemenea, primarul Coica a fost acuzat că a omis să treacă în declaraţiile de avere veniturile obţinute de la SCM Dr. Coica, adică peste 600.000 de euro în patru ani. În acest caz s-au autosesizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, care au efectuat chiar şi percheziţii la domiciliul lui Coica.
Acestea sunt doar câteva dintre dezvăluirile apărute în timpul campaniei despre cei doi politicieni care au condus Consiliul Judeţean Satu Mare şi Primăria municipiului Satu Mare în mandatul trecut.