PNL Carei, în criză totală

Rezultatele dezastruoase obţinute de PNL Carei la scrutinul de duminică nu mai au nevoie de niciun comentariu. La nivel local, partidul traversează o perioadă de criză. Niciodată în ultimii 16 ani, PNL Carei nu a avut rezultate atât de slabe. Prin votul dat, careienii au tras un semnal de alarmă, în sensul că a venit vremea schimbării, dar nu în administraţia locală, ci chiar la nivelul PNL Carei. Oare îşi va asuma preşedintele Ilie Ciută responsabilitatea pentru acest eşec?

echipa PNL

Faptul că Ilie Ciută a obţinut de cinci ori mai puţine voturi decât prinicipalul său contracandidat, primarul Eugen Kovacs, şi doar cu vâteva sute de voturi faţă de ceilalţi contracandidaţi, Ioan Oneţ (PSD) şi Pinter Jozsef (ALDE), a arătat că actualul preşedinte al PNL Carei, Ilie Ciută, nu este chiat atât de apreciat de careieni după cum şi-a închipuit acesta. Deşi s-a lăudat că se bucură de susţinerea cetăţenilor, prezentându-se la Biroul Electoral de Circumscripţie (BEC) Carei cu 1.600 de semnături de susţinere, Ilie Ciută a reuşit să strângă 1.147 voturi. Adică nici măcar cei care i-au acordat semnăturile de susţinere nu au votat cu el.
PNL Carei nu a avut niciodată în ultimii 16 ani rezultate atât de slabe la Consiliul Local. De la cinci- şapte consilieri locali, PNL Carei a picat la doi consilieri locali în acest mandat: Ilie Ciută şi Ioan Racolţa. Acest rezultat confirmă că actuala conducere a PNL Carei a greşit la întocmirea listelor, când unii liberali cu experienţă şi cu imagine reativ bună în rândul careienilor, cum ar fi Ovidiu Papi, Marius Rusu sau Dan Bontea, au fost daţi la o parte pentru a face loc pe liste candidaţilor agreaţi de familia Ciută.
Rezultatele mai demonstrează că modul agresiv în care liberalii şi-au făcut campanie nu a fost apreciat de careieni. Atacurile la persoană, jignirile gratuite, reclamaţiile şi scandalurile nu le-au adus voturi. Ce să mai vorbim de atacurile din portalul de casă al liberalilor, Buletin de Carei, deţinut de Daniela Ciută, soţia preşedintelui PNL Carei. Probabil că dacă nu ar fi scris absolut nimic în timpul campaniei electorale, Daniela Ciută şi-ar fi ajutat mai mult soţul şi ceilalţi candidaţi liberali. Nu au ajutat mai mult nici dubioasa acţiune de Ziua Copilului, anchetată de Autoritatea Electorală Permanentă, şi nici atacul denigrator la adresa PSD promovat de liberali pe Facebook în ultima zi de campanie.
Ciută Ilie s-ar fi putut inspira de la colegul său de partid, Grieb Csaba, care a câştigat funcţia de primar al Tăşnadului cu o campanie pozitivă, bazată pe prezentarea propriilor sale proiecte şi nu pe atacarea permanentă a contracandidaţilor. Interesant este faptul că vreo doi sau trei liberali careieni au preferat să activeze în staff-ul de campanie al candidatului liberal din Tăşnad, decât să-şi sprijine preşedintele şi colegii din Carei. Acest lucru spune destul de multe despre susţinerea pe care Ilie Ciută o are în propriul său partid.
În concluzie, electoratul careian a dat un semnal clar, în sensul că aşteaptă o schimbarea radicală din partea PNL Carei. Actualul preşedinte Ilie Ciută şi candidaţii pe care i-a impus nu sunt agreaţi de alegători, lucru oglindit de numărul extrem de scăzut de voturi. Probabil că prima schimbare ar trebui să vină la nivelul conducerii PNL Carei. Ilie Ciută ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru rezutatele de-a dreptul catastrofale de la scrutinul de duminică şi să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte. La fel ar trebui să facă şi membrii Biroului Permanent, poate chiar şi unii dintre candidaţi. Ar trebui să lase în locul lor alţi liberali, care se bucură de simpatia comunităţii din care fac parte. În caz contrar, PNL riscă să se îndepărteze şi mai mult de electoratul careian. Nici nu e de mirare că majoritatea careienilor aşteaptă cu nerăbdare să vadă dacă Ilie Ciută va avea tăria să renunţe la scaunul său de preşedinte, prezentându-şi demisia, alături de întregul Birou Permanent, care şi-a demonstrat din plin priceperea în campanie şi la alegerile locale. De asemenea, careienii sunt curioşi să afle care este părerea conducerii judeţene a PNL vizavi de rezultatele catastrofale obţinute de filiala din Carei. Probabil că vor veni şi răspunsurile în perioada imediat următoare.


Lasă un răspuns