Campania electorală a debutat cu acuzaţii de minciună şi hoţie din partea preşedintelui PNL Carei, Ilie Ciută. Acesta a pornit o adevărată cruciadă împotriva listelor de semnături depuse de contracandidaţi, susţinând că sunt pline de falsuri. A început cu listele lui Marius Rusu şi ale ALDE, pe care apoi le-a abandonat brusc, virând spre listele de susţinători ale PSD. Deşi vorbeşte de integritate, cinste şi corectitudine, Ilie Ciută este secondat permanent de colegul său Adrian Bucureştean, cel cu filtrele de apă şi locuinţa de intervenţie.

opinie

Careienii informaţi nu mai pot fi manevraţi atât de uşor. Numeroşi careieni se întreabă care au fost motivele care l-au determinat pe Ilie Ciută să renunţe la purecatul listelor foştilor săi colegi de la ALDE şi ale actualului coleg de partid Marius Rusu, care a decis să pornească ca independent pentru un nou mandat. Prin oraş se bârfesc tot felul de lucruri legate de cotizaţii, bani de campanie, voturi şi alte asemenea chestii din vechiul PNL. Până la urmă tot se va afla care a fost motivaţia acestui gest. Poate vor oferi explicaţii chiar cei din noul PNL. Cine ştie?
Careienii nu înţeleg la ce îi foloseşte lui Ilie Ciută un asemenea scandal. Dacă tot a sesizat nereguli pe listele de susţinători ale unor contracandidaţi, putea să se adreseze organelor abilitate fără să mai facă atât circ. Deocamdată şi ameninţările cu plângeri penale au rămas doar la stadiul de ameninţări.
De asemenea, careienii au sesizat o chestiune interesantă. Candidatul Ilie Ciută vorbeşte despre integritate, cinste şi corectitudine, avându-l de-a stânga sau de-a dreapta, după cum încape în poze, pe Adrian Bucureştean. Este acelaşi Adrian Bucureştean care, prin PFA-ul său, a vândut filtre de apă de peste 180.000 lei şcolilor, deşi participase la votarea bugetului acestora în calitate de consilier local. Este acelaşi Adrian Bucureştean care a fost în stare, în calitate de director al ANIF Satu Mare, să încheie un contract cu sine însuşi pentru a-şi repartiza o locuinţă de intervenţie. Mai nou, se confirmă şi acuzaţiile aduse de fostul său coleg Marius Rusu, care a reclamat faptul că Bucureştean, prin firma la care a fost director de vânzări, a avut afaceri groase cu şcolile şi cu Primăria Carei.
Ceilalţi candidaţi la funcţia de primar, mai precis primarul în funcţie, Eugen Kovacs, respectiv Ioan Oneţ şi Pinter Jozsef, îşi văd de treabă şi de campania electorală. Deocamdată, niciunul dintre ei nu au ieşit public cu atacuri la adresa contracandidaţilor. Probabil că nici nu vor ieşi, întrucât au înţeles că astfel de metode nu îţi aduc niciun câştig de imagine la nivelul Careiului. Doar cei care n-au înţeles acest lucru încearcă să propage imaginea unui Carei apocaliptic, măcinat de toate relele posibile şi imposibile, deşi realitatea este cu totul şi cu totul alta. Iar această realitate poate fi uşor observată cu ocazia unei simple plimbări prin municipiu, mai ales prin zona centrală.

Szasz Lorand

P.S. Cu riscul de a fi dat din nou în judecată de candidatul liberal Ilie Ciută, pe motiv că i-aş îngrădi dreptul de a fi ales, îmi rezerv în continuare dreptul de a emite opinii pertinente, bazate pe fapte concrete.