În şedinţa Consiliului Local Carei de azi, 27 aprilie 2016, costurile legate de izolarea blocurilor turn au stârnit un schimb de replici între consilierii Ilie Ciută şi Csizmadia Zsolt. Sătul de criticile lui Ciută, consilierul Csizmadia l-a catalogat în mod ironic drept “policalificat”, în sensul că s-ar pricepe la absolut toate problemele discutate în Consiliul Local. Cuvintele consilierului UDMR l-au lăsat fără cuvinte pe Ciută.

consiliu1
Ordinea de zi iniţială a şedinţei a fost suplimentată, la propunerea primarului Eugen Kovacs, cu patru proiecte de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnice privind izolarea celor patru blocuri turn din municipiul Carei. Comisia de învăţământ a propus introducerea pe ordinea de zi a solicitării societăţii Comalex Novita Group SRL privind aprobarea amenajării unei terase în faţa barului.
Consilierii locali au aprobat rectificarea bugetului local, acordarea unei cofinanţări de 16.640 lei Şcolii Gimnaziale nr.1, respectiv a unei cofinanţări de 28.136 lei Şcolii Gimnaziale Vasile Lucaciu, ambele câştigătoare a unor proiecte de 90.000 lei în cadrul Olimpiadelor Kaufland. De asemenea, consilierii au mai aprobat Strategia de dezvoltare urbană a municipiului Carei pentru perioada 2014- 2020.
Prin decizia consilierilor locali, au fost scutite de plata impozitului pe clădiri şi terenuri şapte persoane cu venituri lunare mici, respectiv a persoanelor care au în întreţinere şi/sau sunt reprezentanţi legali ai unor persoane peste 18 ani, aflate în gradul de handicap grav sau accentuat, încadrate în gradul I de invaliditate.
În continuare, s-au luat în discuţie solicitările Episcopiei Romano- Catolice Satu Mare privind scutirea de la plata impozitelor şi taxelor locale a unor imobile care adăpostesc Centrul de zi al Surorilor Piariste (fosta Zarda) şi Centrul Stela Maris.
Consilierul Ilie Ciută a întrebat dacă şi reprezentanţii celorlalte culte au fost înştiinţaţi de posibilitatea de a obţine scutiri de impozite pentru imobile. Şeful Serviciului Impozite şi Taxe Locale (SITL), Lia Fogaş, a arătat că Primăria Carei a notificat toate cultele recunoscute legal. Consilierul Adrian Bucureştean a afirmat că a vorbit cu mai mulţi preoţi ortodocşi, care nu ştiau de această posibilitate. Acesta a fost contrazis de consilierul Ionuţ Oneţ, care a afirmat că şi el a stat de vorbă cu mai mulţi preoţi ortodocşi din municipiu şi cu toţii ştiau de faptul că, prin modificarea Codului Fiscal, trebuie să plătească impozite pentru imobile, dar pot beneficia de scutiri din partea Consiliului Local.
Consilierul Ilie Ciută i-a propus primarului Eugen Kovacs să-i întrebe pe reprezentanţii Episcopiei Romano- Catolice dacă nu acordă şi ei o oarecare scutire la plata chiriei pentru imobilul care adăposteşte Grupul Şcolar Josephus Calasantius. Primarul Eugen Kovacs a arătat că i-ar fi ruşine să recurgă la astfel de gesturi, având în vedere că Episcopia a investit circa 2 milioane de euro în imobilul respectiv, fără sprijin de la bugetul local sau cel de stat, asigurând condiţii pentru un învăţământ de calitate.
Consilierii locali au amânat aprobarea acordării unor scutiri la plata impozitelor aferente unor case parohiale ale Episcopiei Romano- Catolice. În schimb, consilierii locali au aprobat acordarea unor scutiri de la plata impozitelor pentru câteva clădiri monumente istorice, precum fostul sediu al Primăriei Carei.
Consilierii locali au aprobat documentaţiile tehnice privind izolarea celor patru blocuri turn din municipiul Carei. Consilierul Ilie Ciută a reclamat că preţul este piperat, adăugând că reprezentanţii unor firme de construcţii ar fi râs şi ar fi spus că numai Primăria Carei construieşte cu astfel de preţuri. Primarul Kovacs a arătat că cele patru blocuri turn din Carei pot fi izolate termic doar cu sprijinul administraţiei locale, iar preţurile sunt mai ridicate şi din cauza cheltuielilor legate de amplasarea schelelor, mult mai mari decât în cazul blocurilor obişnuite.
Consilierul Csizmadia Zsolt i-a răspuns consilierului Ciută. “Dacă mergeţi la o firmă şi spuneţi că e scump, cei de acolo râd de dumneavoastră”, “deja sunteţi policalificat”, a răbufnit Csizmadia. Acesta a mai arătat că preţul indicat în documentaţie este cu 20% mai mic decât cel la care s-au adjudecat lucrările similare de izolare licitate de Primăria Satu Mare. De asemenea, şeful Biroului de proiecte din cadrul Primăriei Carei, Carmen Egli, a adăugat că aceste costuri standard de izolare a blocurilor, cuprinse în proiecte, sunt fixate de Ministerul Dezvoltării.
Tot în şedinţa de azi, consilierii au aprobat cererile de amanejare a trei terase pe domeniul public. Printre cererile aprobate s-a numărat şi cea a firmei Comalex Novita Group SRL, amânată de două ori până în prezent.
La capitolul diverse, consilierul Ionuţ Oneţ a cerut conducerii Primăriei să verifice dacă se poate valorifica fierul vechi de la stadionul de fotbal, banii urmând a fi cheltuiţi pentru finanţarea unor investiţii la Clubul Sportiv Municipal Victoria Carei. Primarul Kovacs a cerut o consultare cu liderii PSD, PNL şi ALDE pentru stabilirea locurilor de afişaj electoral.