În cursul săptămânii trecute, am trimis redacţiei Buletin de Carei un drept la replică referitor la un unele neadevăruri şi denigări la adresa mea cuprinse într-un articol. Portalul deţinut de Daniela Ciută, în loc să-l publice integral, a decis să pună un simplu link, şi acestea la finalul unui material în care a comentat dreptul la replică trimis de mine. Peste două zile, a publicat un nou articol în care mă atacă, folosind termenii cu care m-a obişnuit. Vineri seara, am trimis redacţiei Buletin de Carei un nou drept la replică, însă nu a fost publicat. Din acest motiv, pentru o şi mai corectă informare a cititorilor, sunt obligat să-l postez pe portalul Opinie de Carei.

bula de carei1
Stimată redacţie Buletin de Carei,
În urmă cu câteva zile, v-am cerut să publicaţi integral dreptul meu la replică, nu să postaţi link-uri la finalul unui articol în care comentaţi conţinutul dreptului meu la replică. Deşi am folosit un imbaj civilizat, constat cu dezamăgire că aţi publicat un nou articol intitulat „Pentru o corectă informare, câţi angajaţi din primăria naşului Kovacs au firme private abonate la banul careian? Acceptăm şi un simplu link la materialul informativ”, în care folosiţi la adresa mea din nou termeni care nu vă fac cinste, precum: „dezinformările sau informările selective”, „pagina sa online cu pretenţii de Opinie”, „această meteahnă” şi altele de acest gen. Ţin să vă asigur că nu am formulat acel drept la replică doar pentru a mă „băga în seamă”, cum susţine întreaga redacţie a Buletinului de Carei, ci din cauza faptului că m-am săturat să tot fiu atacat şi calomniat în articolele şi comentariile de pe portalul Buletin de Carei, deţinut de distinsa jurnalistă Daniela Ciută, nimeni alta decât soţia candidatului liberal la Primăria Carei, Ilie Ciută. Ca să fiu mai bine înţeles, lucru care în primul drept la replică probabil că nu l-aţi priceput, consider că nu este deontologic şi nici moral ca un jurnalist să îi facă campanie electorală soţului său, să îl ridice în slăvi şi să îi atace adversarii politici.
Revenind, eu am solicitat publicarea dreptului la replică, nu postarea unui link. Acelaşi lucru îl solicit şi în cazul prezentului drept la replică. Postaţi-l integral pe portalul dvs., la fel cum aţi postat şi articolul în care faceţi referiri neadevărate la adresa mea. Aşa ar fi deontologic şi moral.
Distinsă jurnalistă Daniela Ciută, deţinătoarea portalului Buletin de Carei, v-am mai spus-o şi o repet: oricât de mult v-aţi dori, nu aveţi dreptul să dictaţi politica editorială a altor portaluri. Fiecare portal de ştiri îşi are propria lui politică editorială, cititorii fiind cei care decid dacă aceasta este sau nu corectă. Dumneavoatră nu aveţi nici un drept să îmi spuneţi despre ce să scriu! Sper să înţelegeţi, în sfârşit, acest lucru.
Dinstinsă jurnalistă Daniela Ciută, pentru o corectă informare a careienilor, dacă tot sunteţi curioasă câţi dintre angajaţii din primărie au firme private cu care primăria are colaborări financiare, vă invit să vă adresaţi Primăriei Municipiului Carei. La experienţa pe care o aveţi în presa locală, mi se pare penibil ca tocmai eu, un „un neica nimeni care nu a arătat nimic”, „o frunză în vânt pe la uşile celor ce plătesc mai bine”, „calomniatorul de serviciu”, „şantajistul fin de primar careian”, „păcătosul”, după cum m-aţi catalogat în câteva din articolele dumneavoastră, să vă amintesc că puteţi formula Primăriei Carei o simplă solicitare în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile publice.
În cazul în care nu veţi da curs solicitării mele de a publica integral acest drept la replică, nu ca un link la finalul consideraţiilor dumneavoastră, îmi rezerv dreptul de a posta acest drept la replică pe portalul Opinie de Carei, respectiv de a le solicita colegilor din presa locală maghiară să îl posteze şi ei în publicaţiile lor. De asemenea, îmi rezerv dreptul de a mă adresa instanţei de judecată.
Szasz Lorand
unicul proprietar al portalului Opinie de Carei