Un grup format din trei angajaţi ai Muzeului Judeţean a descoperit luni, 11 aprilie 2016, un tezaur format din aproape 130 de monede de argint, emise în ultimele decenii ale secolului al XVII-lea. Echipa coordonată de cercetătorul ştiinţific Liviu Marta a descoperit la Andrid unul dintre cele mai mari tezaure din judeţul Satu Mare. Monedele vechi de peste 300 de ani urmează să fie curăţate şi evaluate exact de către angajaţii specializaţi ai Muzeului Judeţean Satu Mare.
Echipa formată din Liviu Marta, cercetător ştiinţific, Mihai Andrei Mocan – muzeograf la Muzeul Carei şi Aurelian Ilieş- gestionar la Muzeul Carei, dotată cu detectoare de metal, au început căutările pe terenurile de pe raza comunei Andrid. În prima parte a căutărilor, au găsit un topor de bronz vechi de peste 3.000 de ani. După o perioadă de timp de căutări zadarnice, detectoarele au început să piuie. Săpând cu atenţie, membrii echipei au găsit trei monede de argint. Au marcat locul, au mâncat pentru a prinde putere şi au reînceput căutările.
Monedele de argint au început să iasă la iveală una după cealaltă. În decurs de câteva ore, muzeografii au găsit aproape 130 de monede. Alertat de descoperire, la Andrid a sosit şi directorul adjunct al Muzeului Judeţean Satu Mare, Szocs Peter.
“Am găsit acest tezaur, de fapt tezaurul de la Andrid, într-un loc mai ferit, situat în mijlocul unei văi mlăştinoase. Cel mai probabil, la sfârşitul secolului al XVII-lea, cu ocazia războaielor antiotomane, cineva a încercat să-şi pună la adăpost agoniseala. Probabil că acest om, destul de înstărit dacă judecăm după numărul mare de monede, a păţit ceva şi nu şi-a mai putut recupera comoara”, ne-a declarat cercetătorul ştiinţific Liviu Marta.
“Între monedele găsite în tezaurul de la Andrid se găsesc creiţari de argint din ultimele decenii ale secolului al XVII-lea. Pe unul dintre creiţari am reuşit să citesc şi anul emisiei, mai precis 1679. De asemenea, se găsesc emisiuni austriece, din Regatul Ungariei şi Regatul Poloniei. Probabil că există şi emisiuni transilvănene între monedele cu dimensiuni mai mici. Vom şti cu exactitate cu ce monede avem de-a face după ce vor fi curăţate în condiţii de laborator şi vor fi evaluate individual”, ne-a declarat directorul adjunct Szocs Peter.