Ştiu, pot, dar încă nu ştiu dacă vreau să candidez pentru funcţia de primar al Careiului. Însă m-am gândit deja la o strategie care ar putea prinde. În primul rând, aş deveni cel mai paşnic dintre careieni. Apoi aş recunoaşte că aş continua proiectele de investiţii de până acum, căci dă bine la imagine. În încheiere, le-aş promite careienilor că le voi face un zgârie-nori şi o pârtie de schi.

opinie

Careienilor nu le place scandalul. Aşa că m-aş preface că sunt cel mai paşnic dintre careieni, dacă nu chiar dintre pământeni. Nu aş ieşi la atac cu nimic. În schimb, mi-aş ruga soţia să se ocupe de această treabă murdară. Opinie de Carei ar putea deveni principalul mijloc de a-mi ataca contracandidaţii. Însă eu aş poza într-un candidat extrem de corect, care îmi doresc o campanie bazată pe prezentarea de proiecte. Dacă aş mai găsi şi una sau două minţi obosite, care să depună şi câteva plângeri penale împotriva contracandidaţilor, chiar dacă sunt neîntemeiate, aş fi şi mai mulţumit.
În continuare, mi-aş face un program electoral pompos în câteva puncte. Întrucât realizările din Carei pot fi văzute chiar şi de miopi, aş declara că voi continua toate proiectele de investiţii demarate până în prezent. Aş mai veni cu nişte bla-blauri despre asfaltări, curăţenie şi locuinţe, căci trebuie să trec ceva în acel program. Apoi aş arunca bomba. Vreau să le fac careienilor un zgârie-nori şi o pistă de schi! Le-aş prezenta câteva machete frumos colorate, pe care le-aş distribui zilnic pe Facebook, până când lumea chiar ar ajunge să mă creadă că le voi face. Însă aş prefera să tac când cineva m-ar întreba de unde voi avea bani pentru aceste proiecte mirifice, de-a dreptul fantastice.
Aş mai face vreo câteva conferinţe de presă, jonglând inteligent cu fondurile de reclamă. Astfel, aş fi prezentat drept cel mai frumos, cel mai inteligent, cel mai paşnic şi cel mai iubit dintre careieni. Cu toate acestea, la alageri aş lua-o rău de tot pe coajă, căci careienii nu cred că agreează poveştile SF. Tocmai din acest motiv ştiu, pot, dar deocamdată nu vreau să candidez. Cel puţin nu cu o astfel de strategie copilărească. Nu vreau să îi încurc pe cei cu adevărat hotărâţi, ca să nu fiu acuzat că le compromit dreptul de a fi aleşi, deşi Constituţia îmi garantează şi mie dreptul la liberă exprimare.