În perioada 9-13 martie 2013 a avut loc cea de a 50 a ediția a târgului de turism ITB Berlin, fiind o ediție de excepție. În acest sens au fost alese 50 de țări cu care au fost derulate acțiuni în parteneriat, România fiind una dintre ele. În acest sens Dunărea și Delta Dunării, dar şi judeţul Satu Mare au fost elementele cheie de promovare, informează Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT).

targ-berlin-primul.jpg

Cea mai mare manifestare de acest gen din lume, ITB a atras în acest an 10.000 de expozanți din 187 de țări și regiuni. Record absolut a fost numărul vizitatorilor de specialitate, care s-a ridicat la 120.000. ITB Kongress a prezentat 200 de congrese, conferințe și evenimente la care au participat 26.000 de vizitatori. Au fost înregistrați 180.000 de vizitatori. Au fost acreditați 5.000 de jurnaliști din 80 de țări, precum și 380 de bloggeri din 30 de țări. Au fost înregistrate 124 de delegații oficiale, 4 reprezentanți ai Caselor Regale, precum și 87 de ambasadori.
România a participat cu un stand de 394 mp, stand amenajat cu accent pus pe Dunăre si Delta Dunării. În cadrul standului României au expus 56 de firme, printre care agenții de turism, hoteluri, primării, consilii județene și asociații de profil. În cadrul standului au fost oferite publicului demonstrații de încondeiat ouă, împletiri de cozi tradiționale românești și olărit.
Consiliul Județean Satu Mare a participat în calitate de regiune parteneră fiind invitat de onoare la acest eveniment. Satu Mare a oferit publicului vizitator degustări de vin de la Crama Rătești, degustări de palincă de la Distileriile Bran, demonstrații de olărit și realizare de păpuși îmbrăcate în straie tradiționale. Ansamblul “Ceatăra” de la Carei au fost o încântare pentru vizitatorii standului României. Delegația oficială a Consiliului Județean Satu Mare, condusă de președintele acestuia, Adrian Ștef a luat parte la toate evenimentele oficiale derulate în cadrul standului României.
În cadrul evenimentului, Anca Pavel – Nedea, președinte al Autorității Naționale pentru Turism a avut mai multe întâlniri cu reprezentanții mass media, cu tour operatorii germani, cu asociații și firme atât din Germania, cât și din alte părți ale lumii. Miercuri, 9.03.2016 a avut loc în cadrul standului României „Seara Românească” în cadrul căreia a participat și E.S. Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania. În cadrul acestui eveniment au fost oferite specialități gastronomice românești. Momente artistice au fost susținute de Nicolae Voiculeț la nai și Ansamblul Ceatăra care a cântat voce, instrumental și au jucat dansurile tradiționale românești.
Joi, 10.03.2016 a avut loc în cadrul reprezentanței landului federal Baden Württemberg din Berlin un eveniment dedicat Dunării, eveniment la care au participat țările riverane Dunării. Au fost susținute momente artistice, demonstrații de meșteșuguri tradiționale românești. Au fost oferite brosuri informative și produse gastronomice românești.
Zilele de sâmbătă și duminică, zilele dedicate publicului larg au atras mulți vizitatori în standul României, spectacolele artistice, precum și demonstrațiile de împletit cozi tradiționale românești fiind cele mai atractive din punctul de vedere al vizitatorilor.
Sâmbătă, 12.03.2016 a avut loc ceremonia de decernare a premiilor. României ia fost decernat locul 10 pentru „Cel mai bun expozant” categoria Europa. În cadrul acestui premiu sunt evaluate toate țările și regiunile participante din următoarele puncte de vedere: design-ul și creativitatea standului, prezentarea acestuia, precum și structurarea lui. Sunt luate în considerare prezentarea generală, amabilitatea la fața locului, serviciile și ofertele conexe. Premiul se datorează județului Satu Mare, care alături de meșterii populari, Istvanfi Geza și Ana Mare, a echipei de la stand constituită din angajații Consiliului Județean din departamentul de specialitate cât și ai Centrului de Informare Turistică, a produselor culinare și băuturilor prezentate, a Ansamblului “Ceatăra” cu muzica și dansurile, face cinste României.