La începutul ultimei şedinţe ordinare, din data de 2 februarie 2016, preşedintele de şedinţă, consilierul PNL Marius Rusu, le-a citit colegilor săi o serie de prevederi din Regulamentul de funcţionare al Consiliului Local. Cu alte cuvinte, Marius Rusu le-a reamintit consilierilor locali că nu sunt la piaţă, unde fiecare ia cuvântul când vrea şi pălăvrăgeşte despre ce vrea, ci este vorba de o şedinţă desfăşurată în cadru organizat, pe baza unui regulament clar stabilit.

consiliu111

Consilierul liberal Marius Rusu a recurs la acest gest în urma unui schimb de replici pe care l-a avut cu colegul său de partid Adrian Bucureştean spre finalul şedinţei extraordinare din 12 ianuarie 2016. Dorind probabil să se audă şi el vorbind, Bucureştean a vrut musai să-i dea o replică primarului Eugen Kovacs, total înafara subiectului, care se referea la plata salariilor angajaţilor Spitalului Municipal Carei. Chiar dacă preşedintele de şedinţă Marius Rusu a refuzat să-i dea cuvântul, Bucureştean tot şi-a rostit penibilul discurs, crezându-se probabil la piaţă, nu la şedinţa de Consiliu Local.
Halucinantul schimb de replici poate fi urmărit de la minutul 8.40 până la minutul 9.30 al înregistrării şedinţei extraordinare a Consiliului Local din data de 12 ianuarie 2016, postată de pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Carei.
Adrian Bucureştean: – Vreau să spun şi eu ceva.
Marius Rusu: – După pauză.
Bucureştean: De ce? Înainte de ce nu pot?
Rusu: – Na, referitor la subiectul acesta, despre spital!
Bucureştean: – Despre ce vreau eu!
Rusu: – Păi nu despre ce vrei tu! Despre spital!
Bucureştean: – Despre spital o să vorbesc. Dar nu-mi spui tu mie despre ce să vorbesc!
Rusu: – Atunci nu-ţi dau cuvântul!
Bucureştean: – Da’ cum să nu-mi dai cuvântul?
Rusu: – Doamna secretară, sunt obligat să-i dau cuvântul? Vreau să supun la vot o pauză de 15 minute.
Fără să mai aştepte niciun răspuns, Bucureşteanu îşi dă drumul la penibilul discurs:
Bucureştean: – O să o supuneţi după ce pot să răspund la domnul primar. Domnul primar, dumneavoastră spuneţi că, dumneavoastră spuneţi ca să ne abţinem de la anumite afirmaţii, da’ dumneavoastră folosiţi cuvinte ca şantaj, campanie electorală. Păi abţineţi-vă şi dumneavoastră. Doar nu credeţi că dumneavoastră împarteţi creierul şi mintea în sala asta. Deci, abţineţi-vă şi dumneavoastră că…
Cam asta este atmosfera la majoritatea şedinţelor de Consiliu Local. Există unii consilieri care iau cuvântul doar ca să se audă vorbind, iar alţii care ies furibund la atac la aproape fiecare proiect de hotărâre doar de dragul camerelor video care înregistrează şedinţele. În astfel de condiţii, nici nu e de mirare că locuitorii municipiului Carei au ajuns să-i ia în derâdere pe consilieri, susţinând că nu fac mai nimic pentru ei, ci doar se ceartă ca zarzavagii în piaţă.

P.S. Interesant este faptul că taman co-preşedintele PNL Carei, Ilie Ciută, a încercat să-l schimbe pe Marius Rusu mai repede decât ar trebui din funcţia de preşedinte de şedinţă.