În şedinţa ordinară de ieri, 2 februarie 2016, consilierii locali au aprobat bugetul local al municipiului Carei pe anul 2016. Pentru anul 2016, bugetul aprobat de consilieri va avea valoarea de 44,646 milioane lei. Conform obiceiului, după ce liderul lor Ilie Ciută s-a contrat pe buget, consilierii liberali s-au abţinut sau au votat împotriva acestuia.

consiliu1

Ordinea de zi iniţială a fost completată, la propunerea primarului Eugen Kovacs, cu încă patru proiecte de hotărâre. Primul viza cofinanţarea cu 10% a achiziţiei de aparate pentru Spitalul Carei, al doilea modificarea hotărârii privind taxele şi impozitele locale pe 2016, al treilea privind acordarea unor facilităţi pentru restanţierii la bugetul local, iar al patrulea privind revocarea unei hotărâri de dezmembrare a aunei suprafeţe de teren.
La primul proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului local pe 2016, consilierul Ilie Ciută a reclamat faptul că bugetul local este o oglindă a managementului aplicat administraţiei locale. De asemenea, co-preşedintele PNL Carei a mai reclamat faptul că doar 8% din buget rămân pentru investiţii, respectiv faptul că aceleaşi investiţii programate pentru anul trecut se regăsesc în lista din acest an.

consiliu2
Primarul Kovacs Eugen l-a acuzat pe consilierul Ciută că nu votează niciun buget de ani în şir, dar dezinformează populaţia. Răspunzând consilierului Ciută, primarul Kovacs a afirmat că niciun alt oraş nu are mai mult de 8% din buget pentru investiţii. De asemenea, primarul Kovacs a arătat că se impune reabilitarea DN 19 pe raza municipiului şi că se impune o asfaltare a peste 30 km de străzi în municipiu, în valoare de 4 milioane de euro. “Dacă tot peticim, cheltuim mai mult dacă am asfalta din nou străzile respective”, a spus Kovacs.
City-managerul Beko Tamas a arătat că bugetul pe 2016 este unul echilibrat, realist, care răspunde provocărilor pe 2016. Scăderea de 16% se datorează faptului că Primăria Carei a reuşit să finalizeze anul trecut proiecte finanţate din fonduri europene şi din fonduri guvernamentale în valoare de peste 8 milioane de euro.

consiliu3
Consilierul Dan Bontea a cerut informaţii vizavi de reabilitarea DN 19 pe raza municipiului. Primarul Eugen Kovacs a declarat că, din cauza costurilor foarte mari, reabilitarea DN 19 pe raza municipiului Carei va putea fi realizată doar printr-un proiect finanţat din POR, în condiţiile în care nu este posibilă finanţarea prin PNDL.
În cadrul discuţiilor privind gradul de îndatorare al Careiului, primarul Kovacs a declarat că se intenţionează accesarea unui credit de circa patru milioane de euro pentru asfaltarea care este dorită de 90% dintre careieni, încercând să acceseze creditul pe o perioadă de 9 ani. Prima etapă a asfaltărilor este programată din iulie până la sfârşitul anului, iar a doua etapă în prima parte a anului viitor. Bugetul Careiului pe anul 2016, în valoare de 44,646 milioane lei, a fost aprobat, chiar dacă consilierul Marius Rusu s-a abţinut, iar consilierii Ilie Ciută, Adrian Bucureştean şi Dan Bontea au votat împotrivă.
Consilierii locali au mai aprobat bugetul Centrului Cultural, bugetul Clubului Sportiv Municipal Victoria Carei, în valoare de 150.000 lei, bugetul instituţiilor de învăţământ, bugetul Spitalului Municipal, în valoare de 6,426 milioane lei, respectiv organigrama şi statul de funcţii al Primăriei, serviciilor şi instituţiilor subordonate. Consilierul Dna Bontea a cerut lămuriri legate de numărul posturilor, spunându-i-se că este vorba de numărul de posturi maxime aprobate prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului.

lia fogas
Consilierii au aprobat în unanimitate celelate proiecte de pe ordinea de zi. La proiectul de hotărâre privind acordarea de facilităţi fiscale către datornicii către bugetul loca, Comisia Economică a propus ca acordarea scutirilor să fie condiţionată de plata impozitelor pe 2016. Directorul Serviciului Impozite şi Taxe Locale, Lia Fogaş, a arătat că acordarea unei scutiri de 73,3% din majorările la restanţe nu poate fi condiţionată de plata impozitelor aferente anului curent. Până în prezent zece persoane fizice şi câteva persoane juridice au solicitat aceste facilităţi.

Szasz Lorand