În ultima perioadă, anumiţi politicieni, cărora nici nu mai merită să le pomenim numele, încearcă să acrediteze ideea că municipiul nostru al fi doar al unora, în timp ce alţii ar fi marginalizaţi şi chiar asupriţi. O idee falsă, care nu are absolut nimic în comun cu realitatea. Folosind un comportament asemănător sectelor religioase, această gaşcă încearcă să convingă cetăţenii că din rândurile sale s-a desprins un lider providenţial, care poate duce Careiul pe noi culmi ale progresului. Nimic mai fals.

opinie

Abordarea de acest gen nu reflectă realitatea. Careiului este al tututor careienilor, indiferent de naţionalitate, religie, sex sau convingere politică. Asemenea abordări, prin care se încearcă împărţirea locuitorilor municipiului nostru în albi şi negri, români şi maghiari, frumoşi şi urâţi, deştepţi şi proşti, nu folosesc absolut nimănui. De fapt, folosesc cât se poate de bine unor interese meschine de grup.
Pe fondul acestor manevre de divizare a locuitorilor municipiului Carei, o gaşcă politică încearcă să acrediteze ideea că a apărut din rândurile lor un candidat de-a dreptul providenţial. Un fel de cavaler al dreptăţii, dar fără cal, câine, sabie şi scut, singurul care poate să salveze Careiului de la distrugerea totală. Un scenariu cu adevărat apocaliptic, creat de o minte cu adevărat bolnavă. Iar membrii găştii, pe bloguri sau în discuţiile directe cu careienii, încearcă cu sârg să răspândescă această idee.
Modul în care se insistă pe această abordare aduce deja a spălare de creier. Metodele folosite le copiază deja pe cele ale unei secte religioase. De exemplu, se încearcă o delimitare a careienilor în două tipuri: unul superior (membrii sectei) şi unul inferior (cel care nu îl susţin pe candidatul providenţial). Anturajul acestui candidat încearcă să lămurească careienii că, dacă nu vor vota cu idolul lor, vor face o mare ticăloşie. Prin urmare îndeplinirea dreptului constituţional de a alege pe cine vor este catalogat drept amoral. De asemenea, în rândul membrilor actuali şi potenţiali ai sectei se cultivă complexul de vinovăţie faţă de candidatul providenţial. Dacă acesta nu va câştiga funcţia de primar, cu toţii vor fi vinovaţi pentru că s-au dus prost la alegeri şi l-au ajutat prea puţin pe acest candidat al sorţii.
Având acces la mai multe surse de informaţii, careienii nu mai pot fi manevraţi atât de uşor. Gaşca cu caracter de sectă constată acest lucru în fiecare zi. Chiar şi careienii săraci, în al căror protector s-a erijat candidatul providenţial, sunt sceptici vizavi de intenţiile lui sincere, ştiind că acesta este plin de case, apartamente, maşini de zeci de mii de euro şi conturi de sute de mii de euro în bănci.
Careiul este al tuturor careienilor, indiferent de etnie, religie, sex sau convingere politică. Iar faptul că minoritatea se supune majorităţii este regula de bază a democraţiei. Spre ghinionul găştii sectante, încă nu s-a inventat alt regim mai bun. Alegerile sunt alegeri, indiferent că unora nu le convine rezultatul lor.

Szasz Lorand