Potrivit proiectului întocmit la nivelul Primăriei Carei, bugetul local pe anul 2016 este de 44,646 milioane lei pe partea de venituri, ne-a declarat city-managerul Beko Tamas. Proiectul de buget va fi supus aprobării Consiliului Local în şedinţa ordinară de marţi. Comparativ, acesta este mai mic cu circa 16% decât cel din anul precedent.

beko1

„Această scădere de 16% se datorează faptului că în 2015 am reuşit să atragem fonduri europene, precum şi fonduri prin diferite programe naţionale finanţate de la bugetul de stat, în valoare totală de opt milioane de lei. În acest an, valoarea acestor fonduri atrase este de 45.000 lei. Deocamdată Programul Operaţional Regional (POR) este în aer. Important este faptul că am reuşit să finalizăm investiţiile majore finanţate prin aceste proiecte”, ne-a declarat Beko Tamas.
La capitolul venituri proprii, am prevăzut suma de 24,818 milioane lei. Comparativ cu cele 23,2 milioane de anul trecut, se înregistrează o creştere de aproximativ 7%. „Avem venituri proprii din două mari categorii: din cote defalcate din impozitul pe profit, respectiv din impozite şi taxe locale. La cote defalcate din impozitul pe venit pentru acest an am prevăzut 14,448 milioane lei. Faţă de cei 13,5 milioane lei de anul trecut, avem o creştere 6,7%. Am fundamentat această creştere pe seama majorărilor salariale. Din decembrie 2015, salariile din învăţământ au crescut cu 15%, cele din administraţia locală cu 10%, iar cele din Sănătate cu 25%. În mod cert, de aceste majorări vor beneficia o mie de persoane. La taxele şi impozitele locale am prevăzut o majorare de 5% în urma aplicării noului Cod Fiscal şi a hotărârii Consiliului Local Carei privind taxele şi impozitele locale pe 2016”, a declarat Beko Tamas.
La capitolul cheltuieli, au fost asigurate sumele necesare funcţionării normale a Primăriei şi a instituţiilor subordonate, menţinute la nivelul de anul trecut. Pentru salariile personalului din învăţământ, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Satu (AJFP) Mare a alocat suma de 16,06 milioane lei, care acoperă 94% din necesar, rămânând descoperită doar luna decembrie, ne-a declarat city-managerul Beko Tamas. Pentru plata salariilor îngrijitorilor persoanelor cu handicap, AJFP Satu Mare a alocat 2,505 milioane lei, la care Primăria Carei va adăuga 250.000 lei din veniturile proprii, salariile fiind acoperite şi în acest caz pentru 11 luni.
La învăţământ, pentru cheltuieli materiale a fost alocată de AJFP Satu Mare suma de 1,649 milioane lei, care va fi suplimentată cu încă 850.000 lei din venituri proprii. „Sperăm ca din aceste două surse să asigurăm funcţionarea în condiţii normale a unităţilor de învăţământ din municipiul Carei”, spune Beko Tamas.
La capitolul Serviciul datoriei publice (rate, dobânzi, comisioane), Primăria Carei are de achitat în acest an 3,6 milioane lei, conform graficelor de rambursare. Suma de 2,6 milioane lei va fi achitată din bugetul local, iar diferenţa de un milion de lei din bugetul de stat. „Comparativ, anul trecut am avut de rambursat pentru creditele accesate suma de 9 milioane lei. Cinci milioane de lei au fost plătite din veniturile proprii ale bugetului local, iar diferenţa din sumele rambursate în cadrul proiectelor europene, pentru care s-au şi folosit o parte din banii împrumutaţi”, a declarat Beko Tamas.
Pentru investiţii a fost alocată suma de 3,8 milioane lei, din care 3,6 milioane lei vor fi asiguraţi din venituri proprii, iar diferenţa din alte surse. „În listă nu se regăsesc investiţii spectaculoase. Acestea vor fi finanţate prin proiecte şi noul credit pe care vrem să îl contractăm în acest an. În primul rând, ne-am axat pe elborarea documentaţiilor tehnice pentru proiecte cu finanţare europeană. În acest sens au fost alocaţi 900.000 lei, care reprezintă circa 23% din bugetul de investiţii. Dacă proiectele vor fi declarate câştigătoare, banii cheltuiţi pentru documentaţiile tehnice se recuperează în mod automat”, ne-a declarat Beko Tamas.
Chestionat în privinţa bugetului local pe 2016, city-managerul Beko Tamas a declarat pentru Opinie de Carei că este „unul echilibrat, realizabil, care răspunde provocărilor acestui an”.
Szasz Lorand