În scurt timp se vor împlini patru ani de la începerea lucrărilor de execuţie a variantei ocolitoare a municipiului Carei. Termenul de finalizare a acestei investiţii extrem de importante pentru careieni a fost amânat de cel puţin trei ori. Reprezentantul firmei executante dă asigurări că lucrările vor fi terminate până în luna mai 2016. Primarul Careiului, Eugen Kovacs, este mai reţinut, spunând că investiţia va fi finalizată pe la sfârşitul acestui an.

centura

Lucrările la centura municipiului Carei au fost începute cu mare tamtam în vara anului 2012. Termenul de finalizare prevăzut era 15 martie 2014. Valoarea totală a lucrărilor, conform CNADR, era de 72.976.189,00 lei, din care 62.029.761,00 lei reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională (85% din valoarea totală eligibilă). În urma licitaţiei, executantul a fost desemnat Asocierea GRUPO EMPRESARIAL MAGENTA SA – ASSIGNIA INFRAESTRUCTURAS SA – TRANSMIR SRL. Lungimea centurii este de 10,46 kilometri.
Spre ghinionul careienilor, lucrările au mers greoi. În plus, firmele executante din cadrul asocierii s-au certat între ele. În cele din urmă, a rămas să finalizeze lucrarea doar firma GRUPO EMPRESARIAL MAGENTA SA. A devenit clar că lucrările nu pot fi finalizate până la data de 15 martie 2014, cum era prevăzut în contract. Până în decembrie 2014, executantul reuşise să asfalteze jumătate din centură.
La începutul anului trecut, în cadrul unei întâlniri avute cu prefectul Eugeniu Avram şi cu primarul Eugen Kovacs, reprezentantul firmei Magenta a promis că lucrările la varianta de ocolire a municipiului Carei vor fi realizate până în luna iunie 2015. În pofida promisiunii, utilajele puteau fim zărite extrem de rar pe traseul centurii. S-a ajuns la un nou termen de execuţie, mai precis octombrie 2015.
La începutul lunii iulie 2015, subprefectul Altfatter Tamas a efectuat o vizită la acest obiectiv de investiţii. A reieşit că executantul avansase în ritm de melc, reuşind să realizaze 60% din totalul lucrărilor. Dând dovadă de un optimism exagerat, reprezentantul firmei Magenta a dat asigurări că termenul de finalizare a proiectului, respectiv octombrie 2015, va fi respectat.

centura (1)
Lovitura de graţie a fost dată proiectului în august 2008. Firma care construieşte centura, Magenta SRL, a fost înştiinţată în mod oficial de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri din România (CNADR) că investiţia nu va fi finanţată integral în 2015, astfel că o parte a lucrărilor vor fi continuate abia în acest an. Până la finalul anului trecut, firma Magenta trebuia să asfalteze toată centura, urmând ca în acest an să realizeze pasajul peste calea ferată, cele patru sensuri giratorii şi acostamentele.
Se pare că a fost vorba de o soluţie de compromis, în urma căreia au avut de pierdut doar careienii. CNADR nu mai avea bani pentru centura Careiului, iar firma Magenta nu avea cum să termine lucrările până la finalul anului. Aşa că s-a ajuns la acest compromis, păgubos pentru locuitorii municipiului Carei.
Primarul Eugen Kovacs s-a întâlnit recent cu reprezentantul firmei Magenta, Dan Dobrescu, care i-a dat asigurări că centura va fi realizată în prima parte a acestui an. “În cadrul întâlnirii, coordonatorul firmei Magenta, Dan Dobrescu, s-a declarat convins de faptul că lucrările vor fi finalizate până în luna mai a acestui an. Din câte mi-a spus, mai trebuie rezolvată exproprierea terenurilor la traversările de înaltă tensiune. A mai spus că săptămâna viitoare vor începe lucrările la acostamente. Nu ştiu dacă vor termina până în primăvară, însă cred că totuşi vor reuşi să încheie lucrările până în decembrie 2016. CNADR a alocat banii necesari, iar dacă nu termină lucrările în 2016 riscă să piardă finanţarea din fonduri europene”, ne-a declarat primarul Eugen Kovacs.

Szasz Lorand