Deşi termenul de implementare a proiectului „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Satu Mare”, cofinanțat de Uniunea Europeană, în valoare de 433,5 milioane lei, a expirat în 31 decembrie 2015, dar lucrările sunt departe de a fi finalizate, conducerea Apaserv SA a intrat într-o tăcere totală. Nici directorul Apaserv, Dan Stegerean, nici reprezentantul acţionarului majoritar al societăţii, primarul Dorel Coica, nu suflă o vorbă despre proiectul ratat ca urmare a incompetenţei şi a birocraţiei.

opinie

Nimeni nu mai spune nimic despre soarta celebrului Master-plan de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată implementat de operatorul regional Apaserv SA. Termenul de finalizare a proiectului a expirat în 31 decembrie 2015. La începutul lunii decembrie, Opinie de Carei a arătat că lucrările şi decontările la majoritatea componentelor proiectului au întârzieri enorme. În timp ce multe lucrări au fost realizate doar în proporţie de circa 30-40%, există situaţii în care decontările s-au realizat în proporţie de numai 7,74%. S pare că cei de la Apaserv au progresat pe ultima sută de metri cu decontările, fiind achitate o serie de facturi chiar în ultimele zile ale anului, însă lucrările nu au putut fi finalizate sub nicio formă.
Din păcate pentru careienii şi sătmărenii care plătesc un preţ exagerat pentru apa de la robinete, timpul s-a blocat pe site-ul societăţii Apaserv. La secţiunea contractelor de lucrări apar aceleaşi situaţii centralizate până în data de 12 noiembrie 2015. La cum se mişcă treburile la această societate, devenită o vacă de muls pentru partidele politice, situaţia până la data de 31 decembrie 2015 nu va apărea decât prin februarie sau chiar martie 2016. Abia atunci locuitorii judeţului Satu Mare vor putea vedea proporţiile dezastrului.
În mod regretabil, directorul general Apaserv SA, Dan Stegerean, n-a ieşit public pentru a le explica celor care plătesc apa tot mai scumpă ce s-a întâmplat cu proiectul de peste 100 milioane euro, finanţat în proporţie de 78,5% de către Uniunea Europeană, a cărui implementare a fost ratată. Dan Stegerean este dator să le explice sătmărenilor cine va achita lucrările nefinalizate la termen, dar mai ales cine poartă răspunderea pentru eşecul master-planului. Nu se grăbeşte să ia poziţie în această problemă gravă nici reprezentantul legal al Primăriei Satu Mare, acţionarul majoritar al societăţii Apaserv SA, primarul Dorel Coica. Probabil că atât Coica cât şi Stegerean sunt prea ocupaţi cu lupta pentru acapararea controlului în PSD Satu Mare, bazându-se pe susţinerea europarlamentarului Corina Creţu, verişoară a directorului Stegerean.
Până la urmă cineva tot va trebui să-şi asume eşecul proiectului de peste 100 milioane de euro, compromis din cauza incompetenţei şi a nepăsării angajaţilor Apaserv, majoritatea angajaţi pe criterii politice. Din cauza lor, licitaţiile au fost organizate cu mari întârzieri, iar decontările au decurs de-a dreptul haotic. Să nici nu mai pomenim de diversele şmecherii la licitaţii, menite să avantajeze unele firme stabilite pe aceleaşi criterii politice. Oare directorul Dan Stegerean, numit şi el pe criterii politice în această funcţie, îşi va asuma eşecul? Greu de crezut.
Din motivele prezentate anterior, Careiul a ajuns să arate la început de an ca un adevărat şantier. Străzile sunt pline de gropi, noroi şi asfalt distrus. Firmele încearcă să finalizeze lucrările cât mai repede, iar cei de la Apaserv, în loc să le ajute, mai mult le încurcă, împingându-le spre faliment. Dacă lucrările erau licitate la timp, adică cu câţiva ani în urmă, acum totul ar fi fost în regulă. Careiul ar fi avut reţea modernă de apă şi canlizare, străzile ar fi fost reasfaltate de către cei care le-au spart şi toată lumea ar fi fost mulţumită. Însă nu este deloc aşa şi nimeni nu vrea să-şi asume răspunderea!
Szasz Lorand