În data de 11.11.2015, Opinie de Carei a solicitat conducerii centrale a ANIF o serie de informaţii legate de clarificarea matrapazlâcurile pe care le-a derulat consilierul local PNL Adrian Bucureştean în calitate de director al sucursalei ANIF Satu Mare. Întrucât nu a primit răspuns, deşi legea prevedea obligativitatea comunicării acestuia în termen de 30 de zile, Opinie de Carei a revenit vineri, 8 ianuarie 2016, cu o nouă solicitare la adresa conducerii centrale a ANIF.

buki1
Reproducem integral conţinutul solicitării transmise directorului general al ANIF, Ionuţ Barbu:
Subsemnatul Szasz Lorand, în calitate de jurnalist al portalului Opinie de Carei, domiciliat în Carei, strada Octavian Goga nr.8/3, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, vă solicit din nou să-mi comunicaţi dacă, înafară de contractul de comodat la locuinţei de intervenţie din Carei având nr.31/05.03.2014 încheiat de fostul director al ANIF Satu Mare, Adrian Bucureştean, cu el însuşi, mai există un alt contract pentru locuinţa respectivă încheiat la nivelul conducerii centrale a ANIF tot cu Adrian Bucureştean. În cazul în care există, vă solicit să-mi comunicaţi o copie după respectivul contract. De asemenea, vă solicit să explicaţi cum a fost realizată încadrarea fostului director Adrian Bucureştean pe o funcţie de inspector de specialitate la ANIF Carei, lucru care presupune în mod obligatoriu studii de Îmbunătăţiri Funciare, în condiţiile în care Bucureştean are studii superioare în domeniul informatic. În cazul unor eventuale derogări, vă solicit să-mi comunicaţi cine a aprobat o asemenea derogare şi care au fost considerentele care au stat la baza ei.
V-am mai adresat aceeaşi solicitare în data de 11.11.2015, dar nu mi-aţi oferit niciun răspuns deşi legislaţia în vigoare vă obligă să o faceţi în termen de cel mult 30 de zile. Dacă nu aveţi nimic de ascuns, nu văd niciun motiv pentru care să refuzaţi furnizarea acestor informaţii de interes public. Nu de alta, dar în calitate de cetăţean plătitor de impozite şi taxe, contribui atât la plata salariului dvs. cât şi al subordonatului dvs. Adrian Bucureştean.
Vă mulţumesc anticipat pentru răspunsul pe care sunt convins că o să mi-l furnizaţi în termenul maxim prevăzut de Legea 544/2001. Vă rog să-mi comunicaţi răspunsul pe adresa mea personală de email (…), adresă de pe care v-am înaintat ambele solicitări.
Carei
7.01.2016
Întrebările adresate conducerii ANIF sunt deplin justificate în condiţiile în care agenţia este subvenţionată din bani publici, adică inclusiv din banii plătiţi de contribuabilii careieni. Opinie de Carei a demonstrat că, în calitate de director al ANIF Satu Mare, Adrian Bucureştean a semnat un contract cu el însuşi pentru o casă din Carei aflată în patrimoniul agenţiei pe care o conducea. Un asemenea contract nu s-a mai pomenit nicăieri în România.

contract Carei
În viitoarea scrisoare către conducerea centrală a ANIF, a treia la număr, Opinie de Carei va solicita răspunsuri vizavi de alte afaceri îndoielnice derulate de Adrian Bucureştean în calitate de director al sucursalei Satu Mare.
Cărei asociaţii de pescari a concesionat Adrian Bucureştean canalele aflate în patrimoniul Agenţiei? Pe ce perioadă? Avea dreptul să concesioneze aceste canale pe mai mulţi ani sau doar să le închirieze pe un an? Ce funcţie avea la ANIF persoana din spatele asociaţiei de pescuit? Nu a fost vorba de un conflict de interese? Adrian Bucureştean a ocupat funcţia de preşedinte de onoare la asociaţia care a concesionat canalalele? Cum s-au împărţit banii încasaţi de la pescari? Unde şi în ce condiţii au dispărut peştii din aceste canale? Cine păzeşte efectiv staţiile de pompare ale ANIF aflate pe raza judeţului Satu Mare? În baza cărui contract au ajuns să păzească aceste staţii foştii angajaţi ai unei firme de pază din Carei, probabil preluaţi din mers, în condiţiile în care la nivel naţional licitaţia a fost câştigată de o firmă din Moldova, iar la nivelul judeţelor Bihor şi Satu Mare de o firmă din Oradea? Funcţioneză un dispecerat de pază în incinta sediului ANIF Carei? Cine a aprobat acest lucru? Câţi bani s-au plătit pentru serviciile de pază ale staţiilor din raza de competenţă a ANIF Carei şi cine a supravegheat dacă aceste servicii chiar au fost prestate?
Furnizarea corectă de răspunsuri la aceste întrebări probabil că vor mai tăia din elanul comentarist şi propagandist al liberalului Adrian Bucureştean. De altfel, portalul Opinie de Carei a arătat că, prin intermediul PFA-ului său, consilierul local Bucureştean a vândut şcolilor cărora le votase bugetul aparate de filtrare a apei şi accesorii în valoare de peste 180.000 lei în decurs de aproape cinci ani. Este vorba de 180.000 de lei care s-au scurs în buzunarele lui Bucureştean din banii plătiţi de contribuabilii careieni la bugetul local. Iar acum, acest consilier liberal, care a băgat mâna până la umăr în banii careienilor, dă lecţii de moralitate şi visează la un nou mandat.
Szasz Lorand
P.S. În cazul în care directorul ANIF, Ionuţ Barbu, va refuza din nou, în mod abuziv, să răspundă în termenul legal la solicitarea de informaţii de interes public, Opinie de Carei se va adresa ministrului tehnocrat al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.