Printr-un simplu vot, consilierii locali careieni au lăsat angajaţii Spitalului Municipal fără salariile în prima lună din acest an. Totul a pornit ca o demonstraţie de forţă din partea consilierului Ilie Ciută, care a profitat de prezenţa directorului financiar- contabil al Spitalului Municipal pentru a-l ataca în stilul propriu, devenit atât de cunoscut careienilor. Şi s-a ajuns la o demonstraţie de prostie. Însă acest lucru nu-i ajută cu nimic pe cei 250 de angajaţi ai Spitalului, care nu îşi vor lua salariile în această lună.

consiliu

La şedinţa de vineri, consilierii locali trebuiau să aprobe utilizarea execedentului bugetului Spitalului Municipal Carei, în sumă totală de 1,883 milioane lei. La fel ca şi în 2015, o parte din bani urmau să fie alocaţi pentru plata salariilor angajaţilor în luna ianuarie, întrucât Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) virează mai târziu sumele contractate. Ulterior, banii cheltuiţi cu salariile urmau să revină în excedentul bugetului Spitalului. Cu un simplu vot, consilierii ar fi putut rezolva situaţia celor 250 de angajaţi ai spitalului careian.
Însă nu s-a întâmplat acest lucru. Pentru a-şi demonstra probabil forţa, ca să nu spunem altceva, co-preşedintele PNL Carei, consilierul Ilie Ciută, s-a lansat într-o serie de acuzaţii la adresa directorului financiar- contabil al Spitalului Municipal, Adriana Sălăgean. Puţini oameni ar fi suportat tonul lui Ciută şi acuzaţiile de amatorism, respectiv lipsă de profesionalism, însă directorl Adriana Sălăgean şi-a păstrat calmul şi a încercat să-i explice de ce este nevoie de adoptarea acestei hotărâri.

cons3
Urmând exemplul şefului lor Ilie Ciută, liberalii Adrian Bucureştean şi Dan Bontea au votat împotrivă, consilierii Marius Rusu şi Brem Arpad s-au abţinut din motive personale, iar din cauza prezenţei scăzute la şedinţă nu s-a întrunit cvorumul necesar adoptării proiectului. Drept urmare, angajaţii Spitalului Municipal nu vor primi salarii în luna ianuarie.
Pentru un careian neinformat, care poate fi uşor manevrat, este greu să priceapă ce are co-preşedintele PNL Carei cu directorul Adriana Sălăgean, de unde vine această adversitate viscerală. Însă dacă ar afla că Adriana Sălăgean este soţia preşedintelui Organizaţiei Judeţene PMP Satu Mare, Ioan Sălăgean, ar putea înţelege motivele atacurilor venite din partea co-preşedintelui PNL Carei, Ilie Ciută. De asemenea, prin Carei se zvoneşte că liberalii ar fi pus ochii pe postul de director financiar- contabil al Spitalului Municipal, pentru a numi o persoană apropiată de ei în respectiva funcţie. În plus, alegerile locale se apropie cu paşi repezi şi orice conflict este folosit pentru a canaliza nemulţumirea careienilor înspre actualul primar Eugen Kovacs. Însă este păcat că din cauza unor astfel de interese obscure de gaşcă au de suferit peste 250 de angajaţi ai Spitalului, care n-au absolut nicio vină pentru situaţia creată. Să sperăm că se va găsi totuşi o soluţie ca toţi aceşti angajaţi să-şi primească salariile la termen.

Szasz Lorand