Aceste cuvinte nu apar în Revista România Mare sau în ziarul Tricolorul, ci pe blogul Buletin de Carei. Un blog care pretinde că se adresează tuturor locuitorilor municipiului Carei, inclusiv maghiarilor. No comment!

bula1

Blogul Buletin de Carei a postat ieri un articol intitulat „România, acuzată de măsuri “anti-maghiare” dar politicieni maghiari sunt scandalizaţi de sărbătorirea Zilei Naţionale a României la Teatrul din Budapesta”. „Cetăţenii acestui stat, de orice naţionalitate sunt ei, nu merită astfel de atitudini de incitare la rea înţelegere!”, scrie redacţia Buletin de Carei. „Iar careienii ştiu mai bine ca oricine cum poate fi distrusă de o conducere totalitară o bună înţelegere etnică, bazată pe respect şi toleranţă reciprocă. Doreşte cineva reînvierea animozităţilor şi atrocităţilor din urma Dictatului de la Viena sau din perioada dualismului? Oamenii de rând nu au nevoie de crize de personalitate din partea unor conducători ce privesc unilateral , le ajunge criza economică şi situaţia fragilă a traiului cotidian. Avem nevoie de lideri toleranţi, bine intenţionaţi în asigurarea unui climat economic prosper şi care au demonstrat până acum de ce sunt capabili”, scrie aceeaşi redacţie.
Numai că în articol scrie una, iar la comentariile aprobate de redacţie scrie cu totul şi cu totul altceva. „Suntem sfidati si mereu sicanati de catre unguri in propria noastra tara……Ungurii sunt niste oaspeti istorici foarte obraznici, din ce in ce mai obraznici…. Alti oaspeti istorici , precum rusii-lipoveni, turcii, tatarii, polonezii, sarbii etc., etc., etc. traiesc in liniste pe pamantul romanesc si nu cauta secesiuni !!!!!!!!!… Chiar si etnia tiganeasca este mult mai suportabila, comparative cu cea ungureasca…. Tiganii, in cautare de mai bine pleaca la cersit in APUSUL EUROPEI…. Aviz nemultumitilor !!!”, scrie într-un comentariu postat de ing.silv.dr.Ionel Lupu.
Este destul de ciudat să vorbeşti de bună înţelegere etnică, bazată pe respect şi toleranţă reciprocă, iar apoi să permiţi postarea unor comentarii în care ungurii sunt catalogaţi drept „oaspeti istorici foarte obraznici, din ce in ce mai obraznici” şi în care se afirmă apoi că „si etnia tiganeasca este mult mai suportabila, comparative cu cea ungureasca”. Un asemenea comentariu nu avea ce să caute pe site-ul unui blog de ştiri care se adresează locuitorilor unui municipiu în care jumătate din populaţie este maghiară. Faptul că un individ are asemenea opinii e treaba lui. Însă în momentul în care le face publice pe un blog de ştiri, chiar şi la rubrica de comentarii, respectivul blog îşi asumă responsabilitatea asupra celor scrise întrucât a fost de acord cu publicarea postării respective.
Maghiarii din Carei ar trebui să ia atitudine faţă de cele publicate pe blogul Buletin de Carei. Nu ar trebui să permită să fie făcuţi oaspeţi istorici foarte obraznici, mai greu de suportat decât ţiganii, iar în final să li se sugereze să plece din ţară. În mod normal, asemenea comentarii nu ar avea ce căuta pe un blog de ştiri care pretinde că se adresează tuturor locuitorilor municipiului Carei, indiferent de etnia lor. Maghiarilor din Carei, citiţi în continuare Buletin de Carei, căci vă respectă din plin!

Szasz Lorand