Opinie de Carei trece în revistă principalele evenimente care au avut loc de-a lungul anului trecut.

Anul 2015 a debutat foarte urât pentru majoritatea locuitorilor municipiului Carei. Mii de careieni au fost afectaţi de pana de curent de Revelion. Angajaţii Electrica au avut nevoie de câteva zile pentru a remedia defecţiunile, spre disperarea careienilor lăsaţi în frig şi în beznă.
O dezbatere interesantă cu tema “Presa și Puterea”, avându-i ca invitați pe cunoscuţii jurnalişti Robert Turcescu, Radu Moraru şi Grigore Cartianu, a avut loc la mijlocul lunii ianuarie 2015 la Castelul Karolyi din municipiul Carei.

carei1
La sfârşitul lunii ianuarie, Primăria Carei a anunţat elaborarea unui plan integrat de dezvoltare urbană (PIDU) pentru perioada 2014- 2020. Valoarea totală a celor 39 de proiecte prevăzute în PIDU este de 44,3 milioane de euro.
Tot în ultimele zile ale lunii ianuarie, procurorii DIICOT au descins la domiciliile unor contrabandişti de ţigări din Carei, suspectaţi că fac parte dintr-o grupare care aducea ţigări ucrainene din Ungaria. Cu ocazia percheziţiilor, au fost ridicate: cantitatea de 165.800 fire de ţigări (829 de cartuşe), 18 kg tutun vrac, 45 litri de alcool, 247.241 lei, 143.000 forinţi şi 1.600 euro.
În februarie 2015 au început lucrările de reabilitare a sistemului de apă şi canalizare în municipiul Carei. În cadrul proiectului au fost reabilitate conductele de distribuţie, de canalizare şi cele pluviale, precum şi branşamentele aferente fiecărui consumator. Valoarea totală a lucrărilor este de 25.914.315 lei, fără TVA.
Tradiţia premierii celor mai bune rezultate sportive, cluburile de sport, sportivi și antrenori, pentru rezultatele obținute în anul precedent, precum și foști antrenori și profesori de sport, pentru activitatea desfășurată pentru dezvoltarea sportului careian, a continuat şi în 2015. În februarie, Eric Cosmin Bicfalvi a fost desemnat omul anului în sportul careian.

carei2
În martie a fost organizată cea de-a XX-a ediţie a Concursului de vinuri nobile de la Carei. Concursul, organizate de Ordinul Cavalerilor Vinului Sfântul Orban împreună cu Primăria municipiului Carei, s-a desfăşurat la Motelul Vraja Viilor.
Tot din martie, municipiul Carei are un nou cetăţean de onoare în persoana arheologului şi muzeografului Nemeti Janos. Nemeti Janos este cel de-al şaptelea cetăţean de onoare al municipiului Carei, alături de celebrul violonist Ştefan Ruha Istvan, arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului, IPS Iustin Chira, violonistul Rudolf Fatyol, episcopul evanghelic Mozes Arpad, episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului, PS Iustin Sigheteanul, oenologul dr. Csavossy Gyorgy şi profesorul Peter Karacsonyi.

carei3
După lungi scandaluri inutile şi discuţii sterile, statuia Regelui Ferdinand I a fost dezvelită în mai în centrul municipiului Carei. Spre finalul manifestărilor de dezvelire a statuii regelui Ferdinand de la Carei, în zona sensului giratoriu au apărut mai multe camioane având arborat drapelul românesc, care au început să claxoneze îndelung, perturbând ceremonia. Mai târziu, unul dintre şoferi s-a dat jos din camion şi, în semn de batjocură, a pus un flacon cu apă pe statuia recent dezvelită. Între timp, a proferat ameninţări jandarmilor care au îndepărtat flaconul pus în bătaie de joc.

carei4
În data de 4 iunie 2015, o patrulă de siguranţă publică care s-a deplasat la un scandal a fost atacată cu pietre de câţiva romi implicaţi în scandal. Un poliţist a fost obligat să tragă două focuri de avertisment în plan vertical şi unul în direcţia agresorilor la nivelul picioarelor, fără a fi înregistrate victime.
Tot în iunie, locuitorilor municipiului Carei li s-a oferit posibilitatea de a vizita una dintre cele mai mari expoziţii organizate vreodată în judeţ: “Egiptul faraonilor”.
La propunerea primarului Eugen Kovacs, consilierii locali au decis la sfârşitul lunii iulie să nu fie organizate Zilele Careiene, pentru a evita bâlciul în zona centrală a municipiului. În schimb, s-a decis organizarea tradiţionalului Festival Medieval.

carei5
În august, firma care construieşte centura Careiului, Magenta SRL, a fost înştiinţată în mod oficial de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri din România (CNADR) că investiţia nu va fi finanţată integral în 2015, astfel că o parte a lucrărilor vor fi continuate în 2016.
La începutul lunii septembrie, Consiliul Local a decis înfiinţarea unui Club Sportiv Municipal, după modelul municipiului Satu Mare şi al altor localităţi din ţară.
În 25 Octombrie, Ziua Armatei Române a fost sărbătorită cu fast la Carei. Manifestările au strâns mii de persoane în jurul Monumentului Ostaşului Român. În prezenţa Ministrului Apărării, studenţii Academiei Forţelor Terestre au depus jurământul de credinţă. Parada celor peste 1.000 de militari a fost răsplătită cu ropote de aplauze de către cetăţenii prezenţi cu miile la manifestările din Carei.

carei7
Tot în octombrie a ieşit la iveală faptul că un consilier local, liberalul Adrian Bucureştean, şi-a umflat buzunarele pe seama banului public. Timp de cinci ani, acesta a vândut aparate de filtrare a apei şi accesorii şcolilor cărora tot el le vota bugetul, încasând peste 180.000 lei.
În noiembrie, bancnotele false de 10 lei care au umplut Transilvania au ajuns şi în Carei. Banii contrafăcuţi sunt plasaţi în special în micile unităţi comerciale, unde nu există aparatură de verificare.
La finalul lui noiembrie, consilierii locali au aprobat noile taxe şi impozite locale pe 2016. Proprietarii de case din Carei vor avea de plătit anul viitor impozite cel puţin duble faţă de acest an, chiar dacă consilierii locali au adoptat cea mai mică majorare stipulată de lege.
Au apărut problemele legate de implementarea proiectelor de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare din Carei, implemenetat de Apaserv. A fost făcut public faptul că firmele executante nu vor putea finaliza lucrările până la data de 31 decembrie 2015. Încă nu este clar cine va purta responsabilitatea pentru compromiterea implementării proiectului în valoare de peste 100 milioane de euro la nivel judeţean.
Modernul Centru de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrică “Cristiana” a fost inaugurat în cursul lunii decembrie la Carei. Este vorba despre un centru pe care DGASPC l-a dezvoltat de-a lungul timpului prin intermediul unui proiect cofinanţat de Consiliul Judeţean.

carei6
După numeroase concerte şi campanii caritabile de Crăciun, anul 2015 s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii. Mii de careieni s-au strâns în centrul municipiului pentru a viziona spectacolul pirotehnic din noaptea dintre ani.

art15