Preșcolarii și elevii din Carei, învăţaţi cum să se ferească de droguri

La Grădinița nr. 1 și nr. 3 din Carei, respectiv Școala gimnazială nr.3 din Carei s-au desfășurat ultimele activități din cadrul programelor educative de prevenire a consumului de tutun, alcool și promovare a unui stil de viață sănătos: ”Cum să creștem sănătoși” și ”Povești terapeutice”, informează de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare.

cpeca

23 de copii de la Grădinița nr.1 și 28 de copii de la Grădinița nr.3 au partcipat la programul de promovare a unui stil de viață sănătos: ”Cum să creștem sănătoși”. Timp de 12 săptămâni copiii au învățat, prin joc și activități educative, de ce este important să aibă o alimentație sănătoasă, cum să se ferească de fumatul pasiv, ce este alcoolul și care sunt consecințele lui, cum și când se folosesc medicamentele și cum să rezolve conflictele fără violență.
În vederea implementării programului la cât mai multe grădinițe, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare a conceput 2 ghiduri de lucru, unul dedicat educatorilor și altul care conține fișe de activități pentru copii.
La Școala gimnazială nr. 3 Carei, 29 de copii din clasa a VI-a, au participat, pe parcursul a 6 săptămâni, la programul de educație nonformală ”Povești terapeutice”, inițiat de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare.
Scopul programului a fost de a facilita dezvoltarea abilităţilor socio-emoţionale pentru prevenirea comportamentelor adictive, în rândul elevilor de gimnaziu. Având ca punct de pornire 6 povești terapeutice s-a urmărit ca elevii să-și formeze atitudini pozitive faţă de sine şi faţă de ceilalţi, să-și identifice şi exprime în mod adaptativ emoţiile și să-și dezvolte abilităţile de relaţionare interpersonală. Temele dezbătute de specialistul antidrog și copii s-au axat pe: Dorinţa de a fi perfect şi Imaginea negativă despre sine, Probleme de anxietate şi Modalităţi de a depăşi frica, Reacţia copiilor la consumul de alcool şi droguri din familie, Neîncrederea şi Manipularea, Stima de sine scăzută şi Dificultăţi sociale, Gestionarea situaţiilor limită şi Teama de confruntare.
Programele de prevenire în mediul preșcolar sunt menite să intervină cât mai timpuriu în educația copiilor pentru a reduce factorii de risc în ceea ce privește conduitele agresive, comportamentele adictive, și deprinderile sociale sărace.
Programele de prevenire pentru elevii din ciclul gimnazial vizează creșterea competențelor socio-emoționale concentrându-se asupra următoarelor abilități: comunicare, relații cu prietenii, auto-eficacitate și încredere, modalitatea de a rezista tentațiilor drogurilor, etc


Lasă un răspuns