Interviu cu careianul Robert Török, care a efectuat excursii cu bicicleta prin Kyrghyzstan şi Tajikistan, prin Israel şi prin Insulele Canare

pamir0
Reporter: – De când eşti pasionat de cicloturism? Cum ai devenit membru al Clubul de Cicloturism „Napoca”?
Robert Török: – De patru ani și jumătate. Din august 2011, mai exact, când mi-am cumpărat o bicicletă ca să rezolv problema deplasării rapide prin oraș fără să dau bani și să depind de transportul în comun și taxiuri. Am început cu plimbări inocente prin parc și m-am integrat în traficul de zi cu zi. După numai câteva săptămâni am făcut călătorii de o zi în afara Clujului. Am început cu barajul de la Tarnița, pe urmă cu Mărișelul, Cheile Turzii și altele. În vara lui 2012 am fost cu un bun prieten, Adrian Ștețco, într-un tur al Carpaților Orientali. Traseul a fost Satu Mare – Certeze – Săpânța – Borșa – Vatra Dornei – Bicaz – Gheorgheni. Cu această călătorie de mai multe zile pot să zic că mi-a început adevăratul palmares cicloturistic. La sfârșitul primăverii anului 2013 am făcut Transalpina și Transfăgărășanul, pornind din Cluj cu bicicleta și finalizând în Miercurea-Ciuc. Excursia am făcut-o singur. Participând la marșurile bicicliștilor și socializând cu alți membri de club. M-am înscris, am fost vreo 3 luni membru aderent și sunt membru activ din martie 2014. Deci legătura cu CCN-ul o țin de aproape 2 ani.
Reporter: Cum te-ai decis să străbaţi în acest an peste 2.400 de kilometri în cadrul a şase săptămâni de turism în Asia Centrală, prin Kyrghyzstan şi Tajikistan?
Robert Török: – Inițial știam de autostrada prieteniei între China și Pakistan, cunoscută și sub denumirea de Karakoram Highway. A fost visul inițial. Ulterior am aflat că există un alt traseu pe aproape, mai lung și mai dificil decât acesta, dar și mai frumos și cu mai puține piedici birocratice: Pamir Highway. Într-un moment de inspirație mi-am dat seama că punctele de pornire și de întoarcere pot fi legate de un oraș destul de apropiat de țara noastră: Istanbul. Având aceste informații, m-am decis să fac traseul. Mai ales că nu foarte mulți români l-au făcut.
Reporter: – Cum ţi-ai ales itinerarul? Prin ce zone şi oraşe ai trecut?
Robert Török: – Simplu. Itinerariul inițial urmărește drumul M41, pe porțiunea dinspre Dușanbe (capitala Tadjikistanului) până în Bișkek (capitala Kârgâzstanului). Oraşele prin care am trecut: Kalaikhum, Horog, Murghab, Osh, Kazarman, Kyzyl-oi, Kara Balta, Bişkek.


Reporter: – Ce impresii ţi-a lăsat această excursie de 42 de zile prin Pamir?
Robert Török: – Că există și o altă lume, un alt peisaj, oameni ospitalieri. Oamenii nu se duc așa departe de teama „terorismului” sau a „criminalității” ridicate, sau din lipsa popularității. Principala impresie ce mi-a lăsat-o e că există foarte mult bine în această lume care deseori este proiectată ca una rea şi nebună.
Reporter: – Ce te-a impresionat cel mai mult?
Robert Török: – Peisajele. Pe locul doi vin oamenii. Sunt foarte ospitalieri și dornici să te ajute.
Reporter: – Care au fost experienţele cele mai interesante?
Robert Török: – Furtuna de la sfârşitul zilei în care am urcat primul pas de peste 3000 m (pasul Kharburabot). M-am adăpostit într-o clădire abandonată, prin care a bătut vântul. A fost o noapte grea, dar cu o dimineață senină şi un răsărit de soare minunat. Îmi mai amitesc când doi copii mi-au împins bicicleta din spate ca să m-ajute să trec un peste un râu. Şi familii care m-au lăsat în curtea lor să-mi pun cortul. Mi-au dat de mâncare, de băut. Comunicarea am făcut-o prin semne şi câteva cuvinte ruseşti.
Reporter: – Ai mai efectuat o tură cicloturistică în perioada Crăciun- Revelion 2014/2015 în Israel. Ce itinerar ai ales?
Robert Török: – Tel Aviv – Haifa – Karmiel – Lacul Galileii – Nazaret – Ierusalim (via Cisiordania) – Marea Moartă – Mesada – Arad – Be’er Șeva – Așkelon – Așdod – Tel Aviv. 960 de km.


Reporter: – Ce te-a impresionat cel mai mult în excursia de la Tel Aviv la Marea Moartă?
Robert Török: – Marea Moartă și Mesada – ruinele orașului lui Irod.
Reporter: – De asemenea, în perioada Crăciun – Revelion 2013/2014 ai mai efectuat o altă excursie prin Insulele Canare, alături de un alt careian, Mihai Adrian Şteţco. Cum a decurs excursia şi ce v-a impresionat în cadrul acesteia?

canare1
Robert Török: – Excursia a decurs în general bine. Adrian făcea pozele, pentru că mai tot timpul a fost în fața mea. Am parcurs 4 insule din 7 locuite (Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria și Tenerife). În Tenerife, nu cu mult după ce ne-am pornit dinspre Santa Cruz de Tenerife spre platoul ce ne-a dus spre vulcanul El Teide am avut probleme la angrenaj care m-au determinat să parcurg o distanță de aproape 30 de km împingând bicicleta în urcare. Am lăsat bicicletele cu bagajele în stația de telecabină de la baza vulcanului. Am urcat până la cabană, unde am dormit o noapte. Dimineața devreme ne-am trezit să urcăm spre vârf să prindem răsăritul de soare. Acela a fost punctul culminant al călătoriei. În general, ce ne-a plăcut cel mai mult îi terenul vulcanic, peisajul marțian și marea în general foarte curată.
Reporter: – Ce planuri de viitor ai, mai precis unde plănuieşti să faci următoarea tură cicloturistică şi când?
Robert Török: – America de Sud. Mai exact Peru, Bolivia și Chile. Ce-aș mi-aș dori să includ în acest itinerariu: – poteca incașă (ce include Machu Picchu); – drumul morții (din La Paz până-n Coroico, pe un drum ce coboară peste 3000 m); – vârful Huayna Potosi, la 25 de km de La Paz, capitala Boliviei; – vulcanul Llullaillaco (6739 m). Cel mai probabil în vara anului 2017 (vara noastră) o să fac traseul.
Reporter: – Un scurt mesaj către careieni dacă vrei să transmiţi…
Robert Török: – Călătoriți, distrați-vă şi experimentați. Experiențele nu vi le poate lua nimeni.

A consemnat Szasz Lorand