Preşedintele Comisiei Economice din cadrul Consiliului Local Carei, consilierul Poósz Szabolcs, ne-a solicitat să publicăm un drept la replică în care dezminte acuzaţiile de incompatibilitate pe care i le-a adus co-preşedintele PNL Carei, consilierul Ilie Ciută, prin intermediul blogului deţinut de soţia sa, Daniela Ciută. Reproducem integral dreptul la replică, făcând menţiunea că acesta a fost trimis şi blogului Buletin de Carei, dar nu a fost publicat până la această oră.

poosz

Drept la replică
Stimate co-preşedinte al PNL Carei, Ilie Ciută, prin intermediul site-ului Buletin de Carei, deţinut de soţia dumneavoastră, m-aţi acuzat că diverse sume din bugetul local au ajuns în conturile a patru firme administrate de mine. În cazul firmei Romag Invest SRL v-aţi legat de faptul că Primăria Carei a achitat o factură în 2013. Acest lucru este perfect adevărat, însă în cazul incompatibilităţii pe care aţi reclamat-o este foarte importantă data facturării şi mai puţin data efectuării plăţii. Factura a fost emisă în 8 martie 2003, iar ani întregi nu a fost achitată de Primăria Carei. Eu sunt consilier local din 2008. Firma Romag Invest SRL a dat în judecată Primăria şi a câştigat procesul. În urma acestuia, factura a fost achitată în 2013. Într-adevăr e o mare incompatibilitate dacă firma pe care o administrez a reuşit să-şi încaseze banii doar în urma unui proces cu administraţia locală!
O altă firmă administrată de mine este Novecom, care a emis ultima factură către Primăria Carei în 31 decembrie 2009, adică în urmă cu şase ani. Facturile au fost achitate ulterior, însă nici acestea la termen.
Cea mai mare incompatibilitate aţi găsit-o în cazul firmei Harcristi SRL, care administrează sala de nunţi Victoria. Spre ghinionul dumneavoastră, din data de 2 februarie 2015 nu mai ocup funcţia de director, fiind încadrat ca şi simplu economist. Şi în acest caz incompatibilitatea pe care mi-o imputaţi cade din start. Aţi greşit în momentul în care v-aţi luat după declaraţia de avere de anul trecut. Factura a fost emisă în acest an, dar la acel moment nu mai ocupam funcţia de director. Coborând rău de tot ştacheta, v-aţi legat şi de soţia mea în această pretinsă incompatibilitate. Spre ghinionul dumneavoastră, soţia mea şi-a dat demisia din firma Harcristi în 7 aprilie 2014, după ce ni s-a născut băieţaşul. Facura pe baza căreia m-aţi acuzat de incompatibilitate a fost emisă abia în mai 2015, adică cu un an mai târziu. No comment! De altfel, în acest caz am fost contactaţi de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe, care au dorit să organizeze un eveniment ecumenic la Victoria. După consumarea evenimentului ne-au anunţat că, potrivit unei înţelegeri, cheltuielile vor fi suportate de administraţia locală. Nu deţin părţi sociale în niciuna dintre aceste trei firme şi nici nu sunt administratorul societăţii Harcristi SRL. În acest condiţii, vă întreb domnule Ilie Ciută de ce sunt incompatibil?
A patra firmă invocată de dumneavoastră este Societatea Agricolă Înfrăţirea Carei, la care sunt cenzor de 14 ani. În mod cert, există un interes patrimonial extraordinar între societatea agricolă şi Primăria Carei! Administraţia locală a achiziţionat cu sprijinul societăţii agricole, dar de la asociaţii acesteia, o suprafaţă de zece hectare în 2008. Acest lucru a fost necesar întrucât municipiul Carei nu dispunea de suficient teren pentru o serie de proiecte de dezvoltare. A venit criza economico-financiară, terenul a rămas al Primăriei, însă nu s-au mai făcut investiţiile preconizate. Consiliul Local n-a ştiut ce să facă cu cele zece hectare achiziţionate, aşa că le-a lăsat în arendă la Înfrăţirea. Adică la o societate agricolă care are 800 de asociaţi, printre care şi Primăria Carei. De altfel, nu administraţia locală plăteşte societăţii agricole, ci taman invers. Nu înţeleg nici în acest caz unde ar fi incompatibilitatea de care m-aţi acuzat!
Sincer să fiu, nu îmi place să reacţionez la astfel de acuzaţii. După părerea mea, careienii adevăraţi nu apreciază acest stil balcanic cu care ne-aţi obşnuit. Acuzaţi în stânga şi-n dreapta, reveniţi cu noi acuzaţii, deşi experienţa a demonstrat că nu sunt reale. Tocmai din acest motiv, mă simt obligat să îmi exprim punctul de vedere şi să îmi apăr astfel imaginea. Este prima şi ultima dată când reacţionez la acuzaţiile dumneavoastră. Pur şi simplu, nu merită să răspund provocărilor murdare de acest gen. Cu riscul de a mă repeta, sunt ferm convins că majoritatea locuitorilor municipiului Carei nu gustă acest stil balcanic pe care îl reprezentaţi cu succes.
De asemenea, m-aţi acuzat că nu am organizat şedinţa Comisiei economice, a cărei preşedinte sunt, înainte de ultima şedinţă a Consiliului Local. Într-adevăr, am fost plecat din localitate şi am ajuns în Carei chiar înainte de şedinţă. În aceste condiţii, nici nu aş fi avut când să convoc şedinţa Comisiei Economice. Sunt consilier local şi preşedinte al acestei comisii de şapte ani, iar în această perioadă au existat cel mult două cazuri în care n-am convocat comisia. Fie că a fost vorba de şedinţe ordinare sau extraordinare, chiar dacă legea mă obligă doar în cazul şedinţelor ordinare. În plus, consilierii locali au dreptul să solicite diverse acte ale Primăriei. De altfel, consilierii PNL, în frunte cu dumneavoastră, domnul Ilie Ciută, uzează din plin de acest drept. Petreceţi ore în şir în Primărie şi răsfoiţi teancuri de acte, urmărind cine şi ce declaraţii a depus, respectiv cum s-au cheltuit unele sume de bani. În concluzie, chiar dacă nu s-a ţinut şedinţa Comisiei Economice, aţi fi putut solicita informaţii de la angajaţii administraţiei locale. Tocmai din acest motiv, consider că şi această acuzaţie este răutăcioasă.
Dacă aţi fi avut curiozitatea să-mi daţi un simplu telefon, v-aş fi putut explica atât dumneavoastră cât şi soţiei dumneavoastră jurnaliste că aceste acuzaţii de incompatibilitate nu au niciun suport real, existând doar în mintea dumneavoastră. Astfel, aţi fi evitat publicarea unor calomnii atât de ordinare şi nu v-aţi fi făcut de râs din nou în faţa careienilor. Întrucât mi-aţi afectat grav imaginea publică vă solicit să vă cereţi scuze în mod public pentru aceste acuzaţii nefondate de incompatibilitate. De asemenea, vă solicit să publicaţi integral acest drept la replică pe site-ul Buletin de Carei, deţinut de soţia dumneavoastră, întrucât pe acelaşi site au apărut şi acuzaţiile dumneavoastră îndreptate împotriva mea. În cazul în care nu veţi da curs solicitărilor mele în vederea realizării unor reparaţii morale minimale îmi rezerv dreptul de a mă adresa instanţelor de judecată.
Preşedintele Comisiei Economice
consilier local Poósz Szabolcs