Acesta a anunţat că va participa în continuare la şedinţele Consiliul Local Carei, dar nu va lua parte la dezbateri şi la vot până când Prefectura Satu Mare se va pronunţa în privinţa acuzaţiilor de confict de interese.

adrian-bucurestean
Consilierul Adrian Bucureştean (foto arhivă)

Şedinţa extraordinară de azi, 16 noiembrie 2015, a Consiliului Local Carei a fost extrem de expeditivă, lipsind intervenţiile îndelungi şi plicitisitoare la fiecare proiect de hotărâre. În deschiderea şedinţei, liberalul Adrian Bucureştean a anunţat că, întrucât bănuieşte că adresa Prefecturii Satu Mare se referă la el, va participa în continuare la şedinţele de Consiliu, dar nu va nu va participa la dezbateri şi nu va vota până când nu vor fi lămurite acuzaţiile de conflict de interese care i-au fost aduse. De asemenea, Bucureştean a anunţat că va participa în continuare şi la şedinţele Comisiei Economice. Deşi nu a folosit niciun termen pentru a-şi încadra decizia, cel de autosuspendare pare cel mai potrivit. Practic, este vorba de un gest de imagine, căci acestă autosuspendare îi va permite să încaseze în continuare indemnizaţia de consilier local, în valoare de nici o sută de euro pe lună. În încheiere, Adrian Bucureştean a lansat un apel către consilierii locali care au avut relaţii economice cu Primăria Carei să facă şi ei un pas în spate.
Consilierii locali careieni au aprobat încetarea mandatului consilierului local Alina Mocanu, ca urmare a demisiei sale, rectificarea bugetului local, constituirea bugetului pentru credite interne sursa C pe anul 2015. Ceilalţi trei consilieri liberali s-au abţinut de la votarea bugetului Spitalului Municipal pe anul în curs, după ce consilierul Ilie Ciută a declarat că nu înţelege prea multe din materialul prezentat.
La proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru amenajarea drumului de acces către locuineţele ANL de pe strada Tireamului, consilierul Ilie Ciută a reclamat că s-au mai alocat bani pentru respectiva porţiune de drum, ceea ce înseamnă o dulbă finanţare. Primarul Eugen Kovacs a afirmat că vorbeşte prostii, după ce reprezentanţii Direcţiei Tehnice au arătat că a fost votat doar un alt studiu de fezabilitate, nicidecum alocarea de fonduri pentru realizarea investiţiei.
În încheierea şedinţei, secretarul municipiului Carei, Anca Demian, le-a cerut consilierilor locali care se află în situaţii de incompatibilitate să anunţe acest lucru pentru a se putea oferi un răspuns la adresa Prefecturii Satu Mare.
Consilierul Ilie Ciută i-a cerut secretarului Anca Demian să verifice până la sfârşitul lunii toţi consilierii, extinzând solicitarea la nivelul tuturor angajaţilor Primăriei Carei. Primarul Eugen Kovacs i-a răspuns că nu este treaba Primăriei să stabilească incompatibilităţile întrucât nu este organ de cercetare, fiind treaba altora să constate aceste lucruri. De asemenea, primarul Kovacs i-a cerut consilierului Ciută să nu mai tot întocmească tot soiul de solicitări către diferitele birouri ale Primăriei Carei, ci să se adreseze în scris primarului, cel abilitat să furnizeze astfel de răspunsuri.
Portalul Opinie de Carei şi cotidianul Gazeta de Nord-Vest au arătat că, prin intermediul PFA-ului său, consilierul Bucureştean a vândut şcolilor cărora le votase bugetul aparate de filtrare a apei şi accesorii în valoare de peste 180.000 lei în decurs de aproape cinci ani.

Szasz Lorand