Lecturând documentele trimise de co-preşedintele PNL Carei, Ilie Ciută, privind decontul pentru Zilele Iancului 2015, am avut parte de o surpriză de proporţii. Ediţia din 2015 a acestui prestigios eveniment cultural a fost organizată de o asociaţie a crescătorilor de animale
opinie
Pe afişul privind organizarea ediţiei din acest an a Zilelor Iancului ca organizatori ai evenimentului delegatul sătesc Chiorean Ciprian, Asociaţia Colonia Moţilor şi Asociaţia ASTRA – Despărţământul Carei. Am fost convins că Asociaţia Colonia Moţilor este o asociaţie culturală, care are ca obiect principal de activitate promovarea imaginii lui Avram Iancu, respectiv a tradiţiilor şi obiceiurilor moţilor. De altfel, în toate articolele postate pe Buletin de Carei apare denumirea de Asociaţia Colonia Moţilor.
Lecturând cu atenţie documentele transmise de Ilie Ciută, am avut supriza să constat că nu este vorba de o asociaţie culturală, ci de una a crescătorilor de animale. “Asociaţia Crescătorilor de Animale Colonia Moţilor Ianculeşti” este denumirea completă care apare în documentele contabile. Cu alte cuvinte, un eveniment cultural important precum Zilele Iancului au fost organizate de o asociaţie de crescători de animale.

afis-zilele-iancului
Din câte îmi aduc aminte, Zilele Iancului erau organizate în trecut de Societatea Cultural Patriotică Avram Iancu. Asta până şi-au băgat liberalii coada, stârnind vrajba între ianculeşteni.  De data aceasta, trebuie să-i dau dreptate consilierului Ilie Ciută. Chiar s-a răsturnat scara valorilor dacă Zilele Iancului au ajuns să fie organizate mai nou de o asociaţie a crescătorilor de animale, adică de cai, vaci, oi, porci, curci, gâşte sau chiar găini. Sunt foarte norocoşi aceşti crescători de animale culturale, căci au reuşit să obţină bani publici pentru evenimentul organizat. Consider că o asemenea asociaţie ar putea organiza cel mult Ziua Recoltei, dar în niciun caz un eveniment prestigios precum Zilele Iancului.
De asemenea, din documente rezultă că Asociaţia Crescătorilor de Animale Colonia Moţilor Ianculeşti a plătit cu prilejul Zilelor Iancului sumele de 4.175 lei, respectiv de 4.900 lei firmei Leptaprim Management Satu Mare. Potrivit site-ului Ministerului de Finanţe, firma respectivă are ca obiect principal de activitate “lucrări de tâmplărie şi dulgherie”, iar în ultimii patru ani a avut un singur angajat. Sunt ferm convins că acel unic angajat a lucrat din greu pentru a încasa peste 9.000 de lei pentru un singur eveniment.