Întrucât nu are ce să răspundă la întrebările adresate de Opinie de Carei în privinţa scandalului în care este implicat colegul său Adrian Bucureştean, curajosul Ilie Ciută se ascunde după fusta soţiei sale, agramata Daniela Ciută, cea care a devenit celebră pentru că pune virgula între subiect şi predicat. O femeie conflictuală pe care eu nu o pot considera ca fiind jurnalistă. Este vorba de o manevră de doi lei, menită a distrage atenţia careienilor de la scandalul în care este implicat liberalul Adrian Bucureştean, care a făcut bani grei pe seama bugetului local careian, încălcând legislaţia privind conflictul de interese.
opinie
Azi, 28 octombrie 2015, pe la ora 16.00, m-am trezit cu un mail trimis de blogul familial Buletin de Carei. “Buletin de Carei solicită în mod public directorului cotidianului Gazeta de Nord Vest si deţinător al blog-ului Opinie de Carei după cum declară, să  răspundă public unui set de întrebări care să clarifice situaţia în care se află ca jurnalist, autor al unor articole  orientate împotriva adversarilor politici ai naşului său, primarul Kovacs”, scria în mesajul semnat de întreaga redacţie. După stilul agramat şi alambicat, întrebările par a fi redactate de agramata Daniela Ciută, proprietara blogului Buletin de Carei, cu care am avut oroarea să lucrez în trecut.
La prima vedere, am considerat că e o glumă proastă, de 1 aprilie. Nu mi-am dat seama în ce calitate un autopretins jurnalist, chiar şi aşa agramat ca şi Daniela Ciută, îi cere socoteală unui alt jurnalist. Nu de alta, dar sunt angajat la firmă privată, care editează cotidianul Gazeta de Nord-Vest, şi sunt singurul proprietar al portalului Opinie de Carei. Probabil că Daniela Ciută m-a confundat cu soţul său, Ilie Ciută, politician şi ales local. În calitate de lider al PNL Carei, acesta are datoria să le explice careienilor cum a tolerat conflictul de interese în care s-a aflat subordonatul său pe linie politică Adrian Bucureştean, ce măsuri va lua împotriva lui şi ce are de gând să facă pentru a spăla imaginea filialei careiene a PNL. Spre deosebire de Ilie Ciută, nu sunt politician şi nu cerşesc voturile careienilor, căci nu am nevoie de ele. Nu este exclus ca Daniela Ciută să mă fi confundat cu vreunul dintre funcţionarii publici din Primărie, pe care pur şi simplu îi terorizează de circa zece ani.
Prin intermediul unui mail, am solicitat întregii redacţii Buletin de Carei să-mi precizeze totuşi în ce calitate mi-a înaintat această solicitare şi în ce temei ar trebui să răspund la respectivele întrebări. Timp de peste trei ore nu mi-a răspuns nici agramata Daniela Ciută, nici întreaga redacţie care mi-a adresat întrebările. Aştept în continuare să mi se indice temeiul în care ar trebui să dau curs unei asemenea solicitări stupide, o adevărată premieră în mass-media românească şi nu numai. Până la publicarea acestui material, Daniela Ciută a rămas mută. La fel şi întreaga redacţie Buletin de Carei.
Aruncând o scurtă privire peste întrebări, am sesizat că “independenta” Daniela Ciută îmi cere socoteală pentru criticile aduse liberalilor şi soţului său. A admis astfel că este portavocea liberalilor! De asemenea, agramata Daniela Ciută îmi cere socoteală pentru că am reziliat contractul PFA-ului meu cu Primăria Carei. Dacă ar citi mai atent primul articol postat pe portalul Opinie de Carei, intitulat “Cum s-a născut Opinie de Carei”, dar şi alte articole de pe acest portal, ar găsi răspunsurile la primele întrebări. Ştiu că este vorba de un efort intelectual pentru dânsa, însă s-ar lămuri în multe privinţe.
În continuare, agramata Ciută mă chestionează pe marginea diverselor sale acuzaţii îndreptate împotriva primarului Eugen Kovacs. Apoi mă apostrofează de ce nu scriu despre temele pe care ea le-ar dori. Daniela Ciută, cea care de zece ani îi ridică în slăvi pe liberali şi îi calomniază pe toţi adversarii acestora, nu este în măsură să-mi pună astfel de întrebări. Agramata femeie nu reuşeşte să înţeleagă că nu poate influenţa politica editorială a altor publicaţii, oricât de mult şi-ar dori acest lucru. Degeaba bombardează mailurile redacţiilor cu calomniile sale, căci jurnaliştii s-au lămurit cu cine au de-a face şi nu o mai bagă în seamă. Oricum, o agramată habarnistă ca şi Daniela Ciută, care a calomniat mai bine de jumătate din Carei, nu are dreptul să ţină cuiva lecţii de morală. Agramata Daniela Ciută ar trebui să priceapă că nu toată lumea este dispusă să-l pupe pe Ilie Ciută în dos şi în faţa dosului, aşa cum o face ea ori de câte ori are ocazia.
În încheiere, apreciez curajul co-preşedintelui PNL Carei, consilierul Ilie Ciută, care preferă să se ascundă după fusta nevestei, în loc să răspundă la acele întrebări de maxim interes pentru careieni în contextul scandalului legat de conflictul de interese în care s-a bălăcit subordonatul său politic Adrian Bucureştean. Careienii chiar vor să afle cum a tolerat atâţia ani încălcarea legii de către un coleg, în timp ce poza în cel mai mare justiţiar al municipiului. Ar putea, de exemplu, să se autoinvite din nou la radio, pentru a povesti timp de două ore despre modul în care Bucureştean a călcat legea în picioare. Ar fi timpul să vadă şi bârna din ochii săi, nu doar paiul din ochii altora. Dacă refuză acest lucru, mai bine şi-ar da demisia atât din Consiliul Local cât şi din PNL, căci acum s-a compromis în ultimul hal. Iar dezvăluirile despre gheşefturile despre Bucureştean sunt abia la început. Nu degeaba se spune că cel care seamănă vânt culege furtună!
Szasz Lorand
P.S. Aştept ca Daniela Ciută sau ceilalţi membri ai imensei redacţii Buletin de Carei să posteze obişnuitele mizerii la rubrica de comentarii pentru a lua măsurile legale care se impun în astfel de cazuri, măsuri la care trebuia să apelez, de altfel, cu mult timp în urmă.