Consilierul Bucureştean a lucrat cu adaos de circa 20% în afacerea „Filtrele”, prin care PFA-ul său a vândut şcolilor careiene aparate de filtrare a apei şi accesorii de peste 180.000 lei

bucurestean
Protectorii consilierului Bucureştean au rămas fără limbă

Încălcând în modul cel mai ordinar prevederile legale privind conflictul de interese, consilierul liberal Adrian Bucureştean şi-a umflat buzunarele pe seama banului public. Timp de cinci ani, acesta a vândut aparate de filtrare a apei şi accesorii şcolilor cărora tot el le vota bugetul, încasând peste 180.000 lei. Potrivit calculelor noastre, Bucureştean a lucrat cu un adaos comercial de aproximativ 20% în afacerea „Filtrele”. Nu ştim dacă e mult sau e puţin. Detaliile acestei afaceri cu iz de corupţie vor fi lămurite de organele abilitate ale statului.

Consilierul liberal Adrian Bucureştean a vândut cel puţin 16 aparate de filtrare, conform situaţiei comunicate de Primăria Carei. Preţul unui astfel de aparat de filtrare a fost de circa 4.800 lei, după cum ne-a declarat chiar Adrian Bucureştean. Căutând pe internet două dintre modele pe care le-a comercializat, respectiv Amway eSpring 10-0188 şi Amway eSpring 10-0189, rezultă că preţul unui aparat de filtrare nu depăşeşte 1.100 de dolari. La vremea când au fost majoritatea şcolilor au cumpărat aparatele de filtrare, acest lucru însemna în jur de 3.800 de lei. La un simplu calcul, rezultă un profit de circa 1.000 de lei. La preţul de 4.800 de lei, înseamnă un adaos de aproape 20%. În cazul unor şcoli, PFA Bucureştean Adrian a vândut aparate de filtrare cu preţuri mai mari de 4.800 de lei. Cu alte cuvinte, tariful a variat în funcţie de client.

La fel de profitabilă este şi schimbarea cartuşelor de filtrare. Un asemenea filtru costă cel mult 900 de lei, potrivit cunoscătorilor produselor Amway, iar PFA Bucureştean Adrian le-a vândut şcolilor cu preţuri cuprinse între 1.100 şi 1.200 lei. În cazul filtrelor, adaosul practicat de PFA-ul consilierului local depăşeşte 20%. Membri ai Amway ne-au declarat că Bucureştean trebuia să încaseze, separat de adaosul practicat, şi diverse comisioane şi bonusuri pentru vânzările masive din partea firmei de multilevel marketing. Potrivit declaraţiei de avere depusă în 11 iunie 2015, Adrian Bucureştean a realizat venituri nete de aproximativ 12.000 lei în anul fiscal anterior în calitate de „IPA – întreprinzător privat autorizat” de la Amway România.

Pentru a-şi mai spăla imagine extrem de pătată, liberalii careieni au început să lanseze ideea că, vânzând aparate de filtrarea unităţilor de învăţământ, consilierul Adrian Bucureştean a făcut un bine copiilor din Carei, oferindu-le şansa de a bea apă curată de la robinete. Nu contestăm utilitatea acestor aparate de filtrare atât pentru copii cât şi pentru cadrele didactice, însă nu era voie ca respectivele aparate să fie cumpărate de la PFA-ul lui Bucureştean, care deţinea calitatea de consilier local şi aproba bugetele şcolilor cu care avea relaţii comerciale. Dacă aparatele de filtrare ar fi fost cumpărate de la oricine altcineva nu ar fi existat nicio problemă de ordin legal.
Potrivit informaţiilor care au început să circule prin Carei, PFA-ul consilierului local Adrian Bucureştean a vândut aparate de filtrare şi unor şcoli din zona Careiului unde colegi de-ai săi de partid deţineau funcţii de conducere. Probabil că liberalii careieni aşa înţeleg să facă afaceri. Vom extinde investigaţia şi în acest sens. De asemenea, vom verifica şi dacă PFA-ul consilierului Bucureştean a vândut şi alte produse sau servicii unităţilor de învăţământ sau altor instituţii publice din Carei.

Szasz Lorand