Seceta a făcut ravagii în zona Careiului!

Seceta a compromis recoltele de porumb, sfeclă de zahăr şi floarea soarelui din zona Careiului, înregistrându-se cele mai slabe producţii din 1990 încoace. Potrivit Prefecturii Satu Mare, peste 2.500 de hectare din totalul celor 90.000 afectate de secetă în întregul judeţ se află în jurul Careiului.

porumb

Seceta prelungită din iulie şi august a dat o lovitură grea fermierilor din zona Careiului. De exemplu, la nivelul Societăţii Agricole Înfrăţirea, producţia medie de grâu a fost de 3.420 kg/ha, în condiţiile în care anul trecut aceasta a fost de 10.140 kg/ha. „Este cea mai slabă producţie de porumb din ultimii 25 de ani, de când există această societate agricolă. N-a fost până acum niciun an în care să nu obţinem cel puţin 5.000 kg/ha la porumb. Au fost comprimise şi producţiile de sfeclă, de la 64-65 de tone/ha anul trecut, am ajuns în acest an la 35 tone/ha. La floarea soarelui, unde am avut în 2014 producţii de 3.800 kg/ha, acum abia am recoltat 2.300 kg/ha. Un adevărat dezastru”, ne-a declarat preşedintele Societăţii Agricole Înfrăţirea, Liviu Ciucoş.
Cele mai afectate au fost parcelele situate spre Tăşnad, situate în zonele mai înalte. Aici, seceta efectiv a pârjolit recolta. Producţii satisfăcătoare au fost înregistrate pe parcele mai joase, situate către Foieni şi Urziceni, unde s-au înregistrat producţşii de circa 5 tone/ha la porumb, respectiv de 3,6 tone/ha la floarea soarelui, a adăugat Liviu Ciucoş.
Societatea Agricolă Înfrăţirea nu va vinde nimic din producţia de porumb, chiar şi aşa slabă cumn a fost. „Deşi producţiile au fost slabe, preţul porumbului stagnează. Nu vreau să vând porumb. Până acum am vândut sfeclă, grâui, rapiţă şi floarea soarelui, dar de porumb nu ne vom atinge”, a adăugat Liviu Ciucoş.
Efectele secetei sunt resimţite şi la nivelul comunei Petreşti. „Niciodată nu am avut producţii atât de slabe la porumb. Producţia medie a fost de 4-5 tone/ha în acest an. Din zece ani, de opt ori am avut producţii de 12 tone/ha. Au fost afectate grav de sectă şi producţiile la sfeclă de zahăr şi floarea soarelui”, ne-a declarat preşedintele Societăţii Agricole Petreşti, Francisc Mozer.
După seceta relungită care a calamitat producţia, acum au venit ploile care împiedică recoltatul şi semănatul. „Mai avem vreo 600 de hectare de porumb de recoltat, dar nu putem intra pe tarlale din cauza umidităţii. Chiar dacă ploile s-ar opri, ar fi nevoie de o săptămână ca pământul să se zvânte suficient pentru a putea intra cu utilajele. Dacă vin din nou ploile, e grav. Porumbul poate sta pe tarla până la primăvară, căci nici aşa nu are preţ, însă nu puetm să însămânţăm cele 450 de hectare pe care ni le-am propus”, ne-a declarat preşedintele Francisc Mozer. Nu merge mai bine nici cu ferma de vaci de lapte. „Nici laptele nu are preţ. Procesatorul aşteaptă de la noi să creştem producţia. Nu ştiu cum să creştem producţia când ne oferă 1,2 lei pe litru. Nu ştiu în ce direcţie se îndreaptă agricultura românească, dar aşa nu e bine deloc”, a adăugat Francisc Mozer.