Ansamblul folcloric Ceatăra a dus buna reputație a Careiului la Budapesta. În capitala țări vecine, mai exact în sectorul Kispest, sâmbătă a avut loc cea de a 20-a ediție a Festivalului naționalităților. Evenimentul a avut loc la Casa de cultură din Kispest.
În Ungaria, diversele minorităţi pot nfiinţa autoguvernări. O astfel de autoguvernare a românilor există în sectorul Kispest din Budapesta. Potrivit liderului Adalbert Daniel, nu există o situaţie clară în privinţa numărului de români care trăiesc în respectivul sector. Există români din localităţile Jula şi Kötegyán din Ungaria, dar şi din România, care s-au stabilit în ţara vecină în ultimii 30 de ani. Mulţi dintre ei au familii mixte. Aceştia sunt cei pe care autoguvernarea condusă de Adalbert Daniel încearcă să-i adune împreună prin diverse programe culturale şi de petrecere a timpului liber. Autoguvernarea românilor din Kispest împarte acelaşi sediu cu autoguvernările sârbilor, polonezilor, slovacilor şi a germanilor.
Sâmbătă, la Casa de cultură din Kispest a avut loc cea de-a 20-a ediţie a Festivalului naționalităților. În cadrul acestei manifestări, diversele autoguvernări ale minorităţilor au avut ocazia să-şi prezinte tradiţiile şi obiceiurile. “Trebuie să vedem frumosul nu doar spectacolele noastre, ci şi în cele ale celorlalte minorităţi”, a declarat vicepreşedintele Parlamentului Ungariei, Hiller István, parlamentar ales în Colegiului Kispest şi fost ministru al Culturii. Chiar şi fără îndemnul său, fiecare ansamblul folcloric a fost primit cu căldură, recitalul oferit fiind apoi răsplătit cu ropote de aplauze. S-au bucurat de succes reprezentanţiile grecilor, armenilor şi polonezilor. Un succes deosebit a repurtat şi Ansamblul folcloric Ceatăra din Carei, care prin cântece şi dansuri a prezentat într-un mod autentic folclorul din zona Codrului. Au evoluat: Ionela Bidian, Denisa Vasile, Maria Potroviță, Tatiana Cânța, Diana Meghișan, Barbara Tóth, Andrei Pietraru, Andrei David, Sebastian Olariu, Raul Petrea, Roland Orosz, respectiv Teodora Mihuț, Vlad Pașca şi Adrian Pașca. Anul viitor se vor împlini 15 ani de la înfiinţarea Ansamblului Ceatăra. Liderul grupului, Adrian Paşca, ne-a declarat că, pe lângă numeroasele spectacole, cei de la Ceatăra se pregătesc cu însufleţire pentru a participa la concursul “Românii au talent”, pentru a demonstra întregii ţări că locuitorii Careiului au talente deosebite.
În cadrul spectacolului din Kispest au mai evoluat elevii claselor cu predare în limba germană ai şcolilor din respectivul sector, dar şi ansambluri folclorice croate, bulgăreşti, ţigăneşti şi sârbeşti. În încheiere, participanţilor le-au fost prezentate tradiţiile culinare ale fiecărei naţionalităţi, iar apoi a fost organizată o casă de dansului, unde s-a jucat hora, s-a dansat ceardaş şi chiar dansuri bulgăreşti.
Autoguvernarea românească din Kispest a fost apreciată în mod deosebit de conducerea primăriei de sector întrucât a avut iniţiativa de a invita la festival Ansamblul folcloric Ceatăra din Carei. De asemenea, au fost demarate discuţii în vederea închegării unor relaţii de colaborare cât mai strânse între sectorul Kispest şi municipiul Carei.
