Anul 2015 marchează 51 de ani de la debutul fenomenului artistic muzical Castelanii, a cărui amploare, unicitate şi continuitate este comparabilă cu cea a faimoaselor şcoli de artă şi de muzică. De asemenea, marţi se împlinesc 14 ani de la trecerea în nefiinţă a fondatorului formaţiei Castelanii, Karácsonyi Péter.

castelanii
“Castelanii” reprezintă peste cinci decenii de istorie, iar acest nume se leagă de cel al profesorului Karácsonyi Péter şi de cel al oraşului Carei. Fenomenul “Castelanii” a împlinit, a înfrumuseţat şi a influenţat viaţa a nu mai puţin de nouă generaţii. Dacă ar fi să enumăr persoanelor a căror destin se leagă într-un fel de cel al formaţiei, aş ajunge uşor la câteva sute. O adevărată mişcare care a luat fiinţă în anii ’60 şi care, continuă până azi, o mişcare ce a transformat oraşul Carei în oraşul muzicii uşoare şi a făcut din el un punct de referinţă pe harta muzicală a ţării. Generaţii după generaţii au obţinut succes după succes, sute de premii la festivaluri şi prestigioase concursuri naţionale, înregistrări audio-video, apariţii în programele radio şi de televiziune ale vremii, editarea mai multor albume.
În cei 51 de ani de existenţă, „Castelanii” au colaborat cu artişti consacraţi precum: Adrian Romcescu, Alexandru Cadian, Angela Similea, Aurelian Andreescu, Bródy János, Margareta Pâslaru, Christel Ungar, Corina Chiriac, Cornel Constantiniu, Dan Spătaru, Dida Drăgan, Dorin Anastasiu, Florin Piersic, Freddy Staufer, Harangozó Teréz, Kiss Éva, Koós János, Mihaela Mihai, Mihaela Runceanu, Mihai Constantinescu, Mirabela Dauer, Mircea Drăgan, Olimpia Panciu, Poór Péter, Ricky Dandel, Szeles Anna. Repertoriul formaţiei a cuprins pe lângă compoziţiile proprii şi piese scrise de compozitori celebri: Aurel Giroveanu, Adalbert Winkler, Dan Adrian, Dan Beizadea, Dinu Giurgiu, Ely Roman, Gelu Solomonescu, Horea Moculescu, Ion Vasilescu, Ionel Tudor, Liviu Borlan, Marius Teicu, Nicolae Kirculescu, Radu Şerban, Temistocle Popa, Jolt Kerestely. Toate aceste nume evocă, însă, unul singur. Pe cel al artistului, al adevăratului maestru, al profesorului lor de odinioară: Karácsonyi Péter.
Karácsonyi Péter s-a născut în 25 martie 1940 la Budapesta. În 1956 susţine examenul de bacalaureat în Carei, în 1959 este licenţiat în electronică la Timişoara, în 1962 obţine o diplomă la Cluj, specializarea construcţii drumuri şi poduri, iar în 1965 obţine şi diploma de pedagog. În 1971 profesorul Karácsonyi termină şi obţine licenţa Conservatorului Gheorghe Dima, Facultatea de Compoziţie şi Muzicologie. În 1978 devine dirijor, în 1983 primeşte titlul de „Profesor evidenţiat”, în 1994 este distins cu premiul pentru excelenţă în cultură. În 2001, la 62 de ani, în data de 20 octombrie acesta trece în nefiinţă, iar în 2005 este distins, post mortem, cu premiul Pro-Urbe al municipiului Carei. Evident că înşiruirea de mai sus e insuficientă pentru a-l caracteriza. Lucrurile cu adevărat importante legate de dânsul se află în memoria comună a celor cărora le-a predat. Acolo el este nemuritor, pentru că moartea nu poate şterge memoria unui om care şi-a închinat întreaga viaţă unui scop nobil, spun Bogdan Georgescu şi Szűcs József, foşti elevi ai profesorului Karácsonyi Péter.
Reamintim că marți, 20 octombrie 2015, de la ora 17.00, în curtea Centrului Cultural al municipiului Carei, strada Iuliu Maniu, 12-14, va avea loc o scurtă manifestare comemorativă dedicată profesorului Karácsonyi Péter, fondatorul formației Castelanii, de la a cărui trecere în neființă se împlinesc 14 ani. Toți cei care l-au cunoscut sunt așteptați la un moment de reculegere în fața bustului regretatului profesor. Organizatorii evenimentului sunt Bogdan Georgescu și Szűcs József.