Este extrem de dureros faptul că o asociaţie prestigioasă precum ASTRA a ajuns să fie condusă la Carei de o persoană agramată precum Daniela Ciută, jurnalista consacrată care pune virgulă între subiect şi predicat.

opinie
M-a mirat tot timpul că o parte din intelectualii români de frunte ai Careiului, care au acceptat să devină membri ai ASTRA, se lasă conduşi de o persoană care nu cunoaşte gramatica limbii române, având o obsesie de-a dreptul bolnăvioasă de a pune virgula între subiect şi predicat. Pentru mine e şi acum o enigmă cum de nu s-a găsit un intelectul adevărat care să devină preşedinte al Despărţământului Carei. În lipsa unui asemenea candidat valoros, Daniela Ciută s-a cocoţat imediat în scaunul de preşedinte.
Rezultatele n-au întârziat să apară. Din cauza firii conflictuale a preşedintelui Daniela Ciută, evenimentele ASTRA Carei duc lipsă de public. Mai merg câţiva careieni, dar şi aceia de ruşine. Nici măcar liberalii conduşi de soţul său nu mai frecventează evenimentele de acest gen. Şi presa sătmăreană a ajuns să relateze doar sporadic despre manifestările organizate de ASTRA Carei sau chiar deloc. Acest lucru nu se datorează asociaţiei în sine, ci doar preşedintelui agramat Daniela Ciută, cel cu virgula între subiect şi predicat. Toată lumea s-a prins că, prin evenimentele organizate de ASTRA, Daniela Ciută urmăreşte două scopuri principale: să instige românii împotriva maghiarilor şi să îi facă imagine soţului său, co-preşedintele PNL Carei, care doreşte să candideze la anul pentru funcţia de primar. Din cunoştinţele mele, ASTRA nu are obiceiul să se amestece în chestiunile politice, dar poate mă înşel.
Probabil că şi Gazeta de Nord-Vest ar fi participat la evenimentele organizate de ASTRA, dacă preşedintele agramat nu ar fi recurs la nişte gesturi extrem de penibile. Daniela Ciută a trimis invitaţii tuturor subordonaţilor mei, eu fiind singurul din toată redacţia care n-am primit nicio invitaţie, deşi sunt director. Înţeleg că ea personal nu mă simpatizează, dar acest lucru n-ar trebui să îi influenţeze activitatea de preşedinte al unei asemenea prestigioase asociaţii a intelectualităţii româneşti. Oricum, Opinie de Carei nu va participa la nicio activitate a ASTRA Carei până când Daniela Ciută, care nici măcar nu ştie să scrie corect româneşte, va ocupa funcţia de preşedinte.
Mă îngrozeşte gândul că Daniela Ciută participă în numele intelectualilor careieni la reuniunile organizate de ASTRA la nivel naţional. Îmi şi închipui ce minuni poate vorbi acolo. De altfel, nu poate vorbi altfel decât scrie. Nu ştiu de ce, dar am impresia că participanţii la astfel de întâlniri devin convinşi că la Carei românii nu mai au curaj să iasă din casă de frica maghiarilor, care-i aşteaptă cu mitraliera pe stradă.
Mă miră şi faptul că distinsele personalităţi din conducerea naţională a ASTRA, cum ar fi prof. dr. Dumitru Acu, nu şi-a dat seama cu cine au de-a face. Nu cred că ar fi de acord ca Despărţământul Carei să fie condus de o agramată, care pune virgula între subiect şi predicat, lucru pe care nu îl face nici măcar un elev de clasa a II-a. Probabil că îş vor da seama în timp. Numai să nu fie prea târziu.
Szasz Lorand