Interviu cu directorul postului Radio Transilvania Carei, Doina Măceşan

doina macesan
Reporter: – De când activaţi în mass-media? În ce împrejurări aţi ajuns la Radio Transilvania Carei?
Doina Măceşan: – Mai întâi de toate, aş dori să salut cititorii dumneavoastră, aşa se procedează la radio când începem emisiunile. În ce împrejurări? Am eu o vorbă: “Nimic nu e întâmplător pe acest pământ!”. “Fiecare ar trebui să fie acolo unde trebuie să fie, să facă ceea ce trebuie să facă”, aşa mi-a spus Mirela Retegan în urmă cu 16 ani, în octombrie 1999. Mirela era directorul postului RTR Satu Mare. Nu m-am prins ce voia să spună. S-a organizat un concurs, a insistat să mă prezint, aveam emoţii. Nu mai făcusem radio, era un test greu pentru mine, dar l-am trecut cu brio.
Reporter: – A fost nevoie de multă muncă pentru ca Radio Transilvania să devină postul de radio preferat al careienilor?
Doina Măceşan: – Un post de radio înseamnă foarte multă pasiune, seriozitate, emisiuni şi informaţii de interes public, dar şi adrenalină, adică muzica bună, să-i faci pe ascultători să stea pe frecvenţă, să-i simţi, să le cunoşti preferinţele. La radio e diferit, dar poate că trebuie să te naşti pentru asta, nu ştiu. Trebuie să fii mereu cu zâmbetul pe buze, să fii vesel, să transmiţi energie pozitivă, stare de bine, să fii cald cu ascultătorii. Probabil de aceste lucruri simple au nevoie oamenii. Da, sunt lucruri simple pe care fiecare ar putea să le dăruiască, indiferent în ce domeniu lucrează, sunt gratis şi nu costă bani.
Reporter: Pe ce criterii v-aţi ales colaboratorii, oferindu-le o şansă să pătrundă în lumea radioului?
Doina Măceşan: – Nu este uşor să lucrezi  ca şi  redactor radio. Am avut mulţi colaboratori în cei 16 ani care sau acomodat destul de repede. Criteriile sunt cele pe care le spuneam mai devreme, dar mai ales pasiunea, seriozitatea, integritatea, imparţialitate, cunoştinţe PC, vocea, care contează foarte mult, dar şi cultura muzicală şi tot ce ţine de jurnalismul din presa vorbită.
Reporter: – Când aţi început cu emisiunea “Prânzul de duminică”? Cine a fost primul invitat al emisiunii?
Doina Măceşan: – În anul 2000, dar la început se numea “Personalităţi pe Pâine”. I-am invitat pe toţi primarii din zona Careiului, primul invitat a fost domnul Beko Tamas, primarul de atunci al municipiului. Emisiunea a decurs, cred eu, cu emoţii din ambele părţi. Dar a fost ok. Emisiunea avea alt format, era haioasă, dacă pot spune aşa. Am făcut înregistrări cu soţia primarului, prieteni, subalterni, fiecare îl caracteriza, primarul nu ştia de înregistrare, dar s-a amuzat când am redat-o în direct. Apoi am epuizat toţi primarii, nu mai aveam primari de invitat şi am schimbat formatul emisiunii.
Reporter: – Este greu să moderezi o emisiune când invitaţii diferă de la o ediţie la cealaltă?
Doina Măceşan: – Nu, nu este greu, la un moment dat capeţi experienţă. Am avut peste 750 de invitaţi în această perioadă, începând de la copii şi până chiar la miniştrii dacă vreţi. Emisiunile nu sunt cu întrebări şi răspunsuri, sunt spontane. Uneori invitaţii uită că sunt într-o emisiune radio şi povestesc ce îi doare cel mai mult, iar eu trebuie să intervin, să le atrag atenţia. Ştiţi cum e cu probele, apoi imparţialitatea este cuvântul de ordine în fiecare emisiune.

Reporter: – Care sunt temele pe care preferaţi să le abordaţi în discuţiile cu invitaţii dumneavoastră? Există şi teme pe care prefraţi să le ocoliţi?
Doina Măceşan: – Eu nu am subiecte preferate, ascultătorii sunt cei care decid, prin mesaje scrise, telefoane sau mă opresc pe stradă, vin chiar şi în studio să-mi propună cam ce ar vrea ei să audă într-o zi de sărbătoare, duminică. Am foarte multe cereri de emisiuni spirituale, culturale, emisiuni de suflet mai degrabă, emisiuni în care să-i înveţe cineva despre dezvoltarea personală, dar sunt foarte interesaţi şi despre problemele oraşului, despre ce mai fac sau nu aleşii noştri locali. Micul “Parlament”de Carei, cum îi spun eu.
Reporter: – Cum reuşiţi să menţineţi postul Radio Transilvania Carei pe linia de plutire în condiţiile în care toată presa românească se confruntă cu mari dificultăţi financiare?
Doina Măceşan: – Suntem post local de radio, este nevoie de el, toată lumea a înţeles că e un mod de comunicare imediat. Cu ajutorul nostru, mă refer la publicitate, foarte multe firme din oraş au reuşit să se facă şi mai cunoscute, să-şi dezvolte afacerea, să-şi angajeze personal. Ne ascultă zeci de mii de oameni, atât pe frecvenţă cât şi online. Datorită seriozităţii şi modestiei de care am dat dovadă în toţi aceşti ani şi a eforturilor depuse de noi toţi, am reuşit să aniversăm 16 ani de existenţă, cu emisiuni în limba română şi maghiară.
Reporter: – Ce planuri de viitor aveţi în privinţa postului de radio pe care îl conduceţi?
Doina Măceşan: – Da, vă spuneam că am aniversat, în 9 octombrie a.c., 16 ani de existenţă. Nu vrem să ne oprim aici, mergem mai departe, noi facem parte din comunitatea locală, suntem un întreg şi nu dorim să-l fărâmiţăm. Ascultătorii se trezesc cu noi dimineaţă, le dăm deşteptarea, povestim cu ei de toate. Cum să-i părăsim, cred că le-am fura viaţa. Rămânem mai departe cu ascultătorii noştrii, aşa cum i-am obişnuit: sinceri, veseli, optimişti şi imparţiali. Fiecare meserie are frumuseţea ei, dar nouă ne place ce facem şi asta contează cel mai mult într-o meserie!
Reporter: – Cum v-a afectat demisia lui Bogdan Georgescu de la radio? Cine îl înlocuieşte?
Doina Măceşan: – Offf, Bogdan a fost un coleg extraordinar, minunat, bun profesionist, iubit de noi şi de ascultători. Radioul este o familie, el era un membru drag al familiei noastre. La emisiunea de rămas bun am plâns toţi. Bogdan ne spunea că radioul era locul în care se simţea ca şi acasa. Dar, din păcate, el avea emisiune între orele 15.00 – 18.00, ştiu că îi era greu să plece dimineaţa de acasă şi să se întoarcă seara târziu. Noi îi respectăm decizia, dar a rămas un loc care îl aşteaptă atunci când va dori să se întoarcă. Emisiunea lui se numea “Schimbul Doi” şi pentru că nu am vrut să-i “furăm” drepturile de autor, emisiunea de la 15.00 – 18.00 se numeşte acum “După-amiaza cu voi “, are alt format şi, la recomandarea lui Bogdan, emisiunea este moderată de Andra Pereş.
Reporter: – Un scurt mesaj pentru careieni…
Doina Măceşan: – Tuturor careienilor le doresc tot binele din lume, să trăiască frumos împreună, în pace şi armonie, aşa cum au fost ei obişnuiţi. Să aibă încredere în ei şi în cei care le conduc destinele. Nu poţi trăi izolat, trebuie să faci parte din comunitatea locală, aşa cum este ea. Să fie sănătoşi şi să-şi păstreze sufletul frumos, să rămână integri, aşa cum îi cunosc eu.

A consemnat Szasz Lorand

P.S. Pe această cale, Opinie de Carei urează, chiar dacă cu puţină întârziere, un sincer “La mulţi ani!” colegilor de la Radio Transilvania Carei.