Articolul „Au luat bani de la stat şi nu au sughiţat” a stârnit supărarea co-preşedintelui PNL Carei, mai mult sau mai puţin distinsul Ilie Ciută. Ne-a trimis un adevărat hrisov, în care s-a vrut a fi ironic, dar nu prea i-a reuşit. Însă se cuvine să facem o rectificare, care nu prea schimbă fondul problemei, ca să nu mai fim acuzaţi de Ilie Ciută de nerespectarea normelor deontologiei profesionale.

situatie

Am citit hrisovul pe care ni l-a trimis, însoţit de un maldăr de acte scanate şi am constatat că i-am dezinformat foarte grav pe cititorii noştri. Ne cerem scuze şi facem rectificarea necesară. La vremea când a fost semnat contractul de finanţare pentru creştere a competitivităţii, Ministerul Economiei şi Comerţului era condus de Codruţ Şereş, care nu era coleg de partid ci de alianţă. Însă suntem datori să facem o precizare. Ovidiu Silaghi era deja ministru în funcţie în aprilie 2007, când a expirat termenul de finalizare prevăzut în contract, iar guvernarea a fost extrem de liberală.
În rest, Ilie Ciută încearcă să fie ironic, dar nu îi iese. De exemplu, foloseşte expresia „Szasz Lorant, un ziarist aservit”. Îmi pare rău că am lucrat la Buletin de Carei câţiva ani şi, totuşi, liderul liberalilor careieni nici măcar nu poate să-mi scrie numele în mod corect (Szasz Lorand – n.r.). În continuare, înşiruie rezultatele financiare ale firmei sale, de parcă ar interesa pe cineva acest lucru. Ne-o fi confundat cu vreo rubrică de publicitate, unde îşi poate promova imaginea firmei după cum doreşte. Însă şi acolo numai contra cost. La noi nu este cazul de aşa ceva, căci nu avem nevoie de reclamă de la firma familiei Ciută.
„Îmi permit să vă fac o recomandare. Nu mai scrieţi astfel de articole, de acest gen. Nivelul dvs este de Bursa zvonurilor şi Pamflete” mai scrie co-preşedintele Ilie Ciută, dorind în continuarea să fie ironic. Nu vreau să mă exprim în privinţa nivelului său, căci nu ar fi deloc încântat. Şi eu i-aş putea face o recomandare, de exemplu să se lase de politică, căci o face absolut degeaba, din punctul meu de vedere. De altfel, acest punct de vedere este împărtăşit şi de alţi careieni.
„Aceste rînduri aşternute, nu doresc să fie un drept la replică (…)”, mai scrie Ilie Ciută. Însă în mailul care a însoţit hrisovul a scris: „Vă trimit în continuare câteva rânduri spre publicare, cunoscând respectul pe care îl acordaţi normelor deontologiei profesionale şi bazându-mă pe promptitudinea dvs., de a le publica deîndată, pentru corecta informare a cititorilor dvs. Singurul efort pe care trebuie să îl faceţi… e un simplu copy paste””. N-am mai înţeles ce vrea până la urmă mai mult sau mai puţin distinsul inginer. Probabil că nici el. Oricum, am mai mare respect faţă de normele deontologiei profesionale decât alţi aşa-zişi jurnalişti consacraţi din imediata sa apropiere.
La final, co-preşedintele PNL Carei, ing. Ilie Ciută devine de-a dreptul poetic, scoţându-şi la iveală latura sensibilă. „Nu pot să închei fără a aşterne la final, câteva versuri dintr-o melodie a maestrului Tudor Gheorghe. <<Când se suie scoafa-n pom, Cine tace nu e om, N-am ştiu să tac nicicând , Şi de aceia vrând-nevrând, Am făcut să latre câinii şi mi-am pus în cap… stăpânii….>>”, scrie mai mult sau mai puţin distinsul inginer Ilie Ciută.
Am făcut rectificarea pentru singura eroare conţinută în articol, o eroare de altfel regretabilă, însă care nu schimbă deloc fondul problemei. Indiferent de faptul că ministrul care a semnat contractul a fost Codruţ Şereş, liberalii se aflau la guvernare prin Călin Popescu Tăriceanu. Iar Ovidiu Silaghi a devenit ministru în 5 aprilie 2007, adică în timpul acordării finanţării, care a expirat la 30 aprilie 2007. Important este faptul că firma familiei Ciută a beneficiat de subvenţii din bani publici, lucru cu care nu s-au lăudat niciodată. Am greşit ministerul care a acordat finanţarea, însă fostul lor prieten şi coleg Ovidiu Silaghi era membru al Guvernului Tăriceanu înainte de expirarea contractului de finanţare.
P.S. Nu pot să nu remarc promptitudinea extraordinară a co-preşedintelui Ilie Ciută. Articolul incriminat a fost publicat marţi dimineaţă, iar dreptul la replică ne-a fost trimis pe mail miercuri, la ora 16.33.