În celebrul său drept la replică adresat Opiniei de Carei, pe care l-a publicat imediat în blogul familial condus de consoarta sa, înainte să ajungă pe mailul meu, Ilie Ciută se foloseşte de o inadvertenţă pentru a atrage atenţia de la problema de fond. Ideea articolului era de a arăta careienilor, ale căror voturi le cerşeşte din patru în patru ani, din 2000 încoace, că şi el a beneficiat de bani publici pentru firma sa personală în anii 2006-2007, în vederea creşterii competivităţii produselor sale, iar din 2009 a cam ocolit profitul o bună perioadă de timp. Însă n-a ratat prilejul să-l acuze pe primarul Eugen Kovacs că nu este un bun manager.

opinie
Idea articolului a pornit de la nişte discuţii mai vechi, de prin 2006, când Daniela Ciută s-a lăudat că a obţinut o finanţare babană pentru firma de familie. N-a scăpat prilejul să mi spună, între patru ochi, că şi ea are cunoştinţe la nivel înalt la Bucureşti. În rest, no comment!
Sincer să fiu, marele drept la replică mi se pare de-a dreptul penibil. Totul se axează pe ideea că nu ministerul condus la vremea respectivă de actualul deputat Ovidiu Silaghi i-a acordat finanţarea. Din acest punct de vedere, Ilie Ciută are perfectă dreptate. Însă a primit finanţarea respectivă în plină guvernare liberală, lucru pe care nu îl mai poate contrazice. Iar în perioada derulării contractului de finanţare, fostul prieten şi coleg a ajuns ministru în cabinetul Tăriceanu. Sunt doar nişte coincidenţe pe care le-am semnalat în articolul care a trezit reacţia neaşteptată a politicianului, co-preşedintelui, consilierului local, inginerului, patronului şi cine mai ştie câte titluri mai are, Ilie Ciută, inclusiv cel de soţ de patron de presă. În privinţa competitivităţii, am arătat că firma a mers cam în pierdere la doi ani după încheierea contractului de finanţare. Iar ministrul Codruţ Şereş nu i-a fost coleg de partid, însă probabil că i-a fost totuşi coleg de alianţă.
Oricum, ideea de fond era că familia Ciută a reuşit să obţină o finanţare de la bugetul de stat pentru firma lor taman în timpul guvernării liberale. Bani despre care n-a sfulat o vorbă în cursul ultimilir opt ani. De atunci, nu ştiu să fi obţinut alte finanţări, mai ales din fonduri ale Uniunii Europene, ale căror impact este foarte strict verificat. Probabil o fi avut motive întemeiate în acest sens.
Bineînţeles, distinsul Ilie Ciută nu a putut rata prilejul de a se lăuda cu profiturile enorme pe care le-a avut. De altfel, nu prea era nevoie, căci toată lumea ştie că e un adevărat nabab. Careienii au avut ocazia să afle de nenumărate ori ce chestii a finanţat. Un exemplu în acest sens îl constituie fundaţia Equus, pe care a sponsorizat-o, iar ulterior a ieşit în mod public să se laude cu asta. Nu oricine poate să facă asta şi nu oricine are stomac pentru aşa ceva.

Szasz Lorand

P.S. Dacă portalul Opinie de Carei ar trebui să publice drepturile la replică ale tuturor persoanelor atacate de-a lungul ultimilor zece ani de familia Ciută, în mod sigur ar trebui să închirieze spaţiu pe câteva servere de foarte mare capacitate pentru a le putea găzdui pe toate. Nu este exclus să deschidem o listă cu toate aceste persoane, să vedem totuşi cât este de lungă. Contăm pe sprijinul careienilor pentru a nu omite din greşeală pe cineva.