Invitat sau poate chiar autoinvitat fiind la emisiunea „Prânzul de duminică”, realizată de jurnalista Doina Măceşan şi difuzată de Radio Transilvania Carei, co-preşedintele Ilie Ciută n-a putut rata prilejul să mă ponegrească din nou. Lucru cu care m-am obişnuit de altfel.

opinie
A ajuns la acest subiect cu ajutorul unei întrebări regizate, pentru care un anume individ cică stabilit în Germania a încercat extrem de insistent să intre în direct, reuşind să o pună abia la a treia intervenţie. Cam după acelaşi scenariu un cititor al Opiniei de Carei m-a întrebat de naiba are un copreşedinte de partid şi consilierul local Ilie Ciută cu un simplu jurnalist din Carei, pe care îl atacă nu numai la fiecare emisiune radio la care participă, ci deja şi în şedinţele Consiliului Local? Probabil că nu suportă critica, dar numai când vine din partea mea. Nu poate toată lumea să-l ridice în slăvi, ca nu spun să-l pupe în fund, cum o face soţia sa, Daniela Ciută, în blogul familial.
Obsedat probabil de ideea sa de a mă discredita cu orice preţ, a ieşit la rampă cu o nouă dezinformare, chiar minciună. Ilie Ciută a declarat că, în perioada în care am lucrat pentru Buletin de Carei, am atacat de capul meu atâţia oameni încât îi era deja ruşine să iasă pe stradă întrucât aceştia nu îl mai salutau. Mai că mi-a venit să-i plâng de milă sensibilului Ilie Ciută.
Ca să dezvoltăm puţin ideea. Nu am ajuns la Buletin de Carei prin actualul viceprimar Ludovic Keizer. Din echipa redacţională cu care a pornit săptămânalul respectiv, doar Bogdan Georgescu şi eu aveam experienţă în presă. La început, Bogdan Gerogescu a ocupat funcţia de redactor şef, iar eu eram un simplu redactor. Daniela Ciută i-a reproşat permanent lui Bogdan că ziarul nu este suficient de incisiv. Bogdan Georgescu s-a retras atunci din funcţia de redactor şef, la fel cum a făcut-o în urmă cu câteva zile din cea de director al Direcţiei de Cultură. Aşa că mi s-a propus mie această funcţie, lucru pe care l-am acceptat. Mare prostie!
Imediat Daniela Ciută mi-a cerut să scriu articole „mai incisive”. Mi s-a sugerat de mai multe ori că, dacă nu mă conformez, voi avea soarta lui Bogdan Georgescu. Despre felul în care Daniela Ciută impunea subiectele, iar uneori chiar Ilie Ciută furniza documentaţia, ar putea povesti multe foştii mei colegi. De asemenea, Daniela Ciută venea în redacţie înaintea închiderii fiecărei ediţii pentru a se asigura că articolele care urmau să apară în ziar îi urmează directivele de incisivitate. În cazul în care vreunul dintre noi îi spunea că deja se exagerează imediat era acuzat că s-a lăsat cumpărat de cei de la UDMR. Ştie extrem de multe despre aceste aspecte colegul meu Ciprian Bâtea, redactorul şef al Gazetei de Nord-Vest, care a lucrat şi el o perioadă îndelungată la Buletin de Carei.
Acuzaţia adusă de Ciută la emisiunea de azi e o mare minciună. În primul rând, orice om întreg la cap îşi dă seama că, chiar şi din postura de redactor şef, nu puteam acţiona după cum mă tăia capul. Pentru că firma Divertimedia nu era a mea. Dacă nu aş fi fost dorit şi scriam ce nu mai convenea patroanei Daniela Ciută, aceasta putea să-mi rezilieze imediat contractul de colaborare, căci de angajare nu am avut niciodată, să schimbe aşa-zisele articole cu care nu era de acord, chiar să îşi ceară scuze de la cei atacaţi, aruncând vina în cârca mea. Lucru care nu s-a întâmplat nici atunci şi nici în prezent.
În al doilea rând, după ce am plecat de la Buletin de Carei în 2007, linia editorială nu s-a schimbat absolut deloc. Aceleaşi persoane pe care Daniela Ciută ni le impunea să le criticăm sunt atacate şi în prezent de Buletin de Carei, care dintr-un săptămânal serios, cu o echipă extrem de puternică, a devenit un blog familial de propagandă liberală. Toţi cei care au lucrat acolo s-au săturat, rând pe rând, de pretenţiile tot mai exagerate ale patronatului reprezentat de familia Ciută şi şi-au văzut de drum, obligând-o pe Daniela Ciută să se reprofileze din patron în jurnalist. Asta ca să nu stingă lumina, cum e în bancul cu ultimul rămas.
Având în vedere mizeriile pe care le împrăştie soţia sa Daniela Ciută în prezent pe blogul Buletin de Carei, mă tot întreb de ce acum nu îi mai este ruşine lui Ilie Ciută să iasă în oraş. Numărul celor pe care îi atacă a crescut simţitor faţă de perioada 2005-2007.  Cel puţin atunci Buletin de Carei critica cu argumente, e drept că multe dintre ele erau documentate chiar de Ilie Ciută, însă nu ca şi în prezent cu invective, în special la rubricile de comentarii.
În încheiere, în calitate de aşa-zis „mercenar”, l-aş ruga pe distinsul Ilie Ciută să se hotărască odată cui sunt aservit? O vreme, mai ales după ce am ajuns director la Gazeta de Nord-Vest, a ţinut-o sus şi tare că sunt aservit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Mircea Govor. Apoi, în opinia sa, am reuşit să devin aservit şi primarului municipiului Carei, Eugen Kovacs. Azi am aflat că sunt aservit şi viceprimarului Ludovic Keizer. Pun pariu că dacă Ilie Ciută se mai supără pe femeia de serviciu de la firma sa voi fi acuzat că îi sunt aservit şi acesteia. Asta dacă va reuşi să cadă de acord cu el însuşi.

Szasz Lorand

P.S. Când asemenea acuze vin de la un politician şi ales local precum Ilie Ciută, pentru mine pur şi simplu nu contează. Şi nici eu nu îmi aduc aminte cu plăcere de perioada în care am lucrat la Buletin de Carei. Nu m-a cules nimeni de pe drum, căci în 2005 eu deja lucram în presa judeţeană de peste patru ani. Cu pâinea aia albă care am mâncat-o la Buletin de Carei treburile sunt discutabile. Am lucrat pentru banii pe care i-am câştigat, căci nimeni în ziua de azi, şi cu atât mai mult soţii Ciută, nu îţi dă nimic pe ochi frumoşi. Îmi pare extrem de rău că am crezut sincer în corectitudinea acestor oameni, care m-au angrenat în tot felul de conflicte şi duşmănii de care mă puteam lipsi. Însă Daniela Ciută nu se va mai putea schimba niciodată. Ilie Ciută ar mai avea o speranţă, însă cât timp stă sub acelaşi acoperiş cu Daniela şansele sunt de-a dreptul nule.