Scandalul The Sun: Trafic de minori sau comunicare de informații false?

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a început urmărirea penală in rem, pentru fapta de trafic de minori, în sensul exploatării prin muncă forţată, în cazul copiilor folosiţi la ambalarea jucăriilor din ouăle Kinder. Cei doi copii care apar în materialul difuzat de cotidianul britanic The Sun vor fi audiaţi în prezenţa unor psihologi şi a unor reprezentanţi ai DGASPC Satu Mare, se arată într-un articol publicat de News.ro.

 

familie

Oficiali ai DIICOT au anunţat, miercuri, că a fost începută urmărirea penală in rem în această cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de minori, dosarul fiind în lucru la Biroul Teritorial Satu Mare, informează News.ro. Potrivit publicației on-line, procurorii verifică dacă părinţii copiilor care apar în materialul cotidianului The Sun, careienii Timea și Cristian Jurj, i-au traficat pe aceştia, în sensul exploatării prin muncă forţată.
Potrivit art.211 din Noul Cod Penal, privind traficul de minori ”Recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia, se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”. De asemenea, Codul Penal mai prevede că ”consimțământul persoanei victimă a traficului nu constituie cauză justificativă”.
În cazul în care acuzațiile de trafic de minori nu se confirmă, nu este exclus ca DIICOT să schimbe încadrarea faptei în infracțiuni contra securității naționale, resprectiv comunicarea de informații false, la fel cum s-a procedat și în cazul diversiunii jurnaliștilor de Sky News, care în vara acestui an au insinuat că în România se face trafic de armament, pe baza unui reportaj regizat, precum cel realizat săptămâna trecută la Carei. De asemenea, translatorul ”Mihai”, despre care au apărut informații că ar fi de fapt un detectiv particular din București, ar putea fi pus sub acuzare pentru complicitate la comunicarea unor informații false.


Lasă un răspuns